Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 23 martie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Nicon

Sâmbătă, 23 martie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Nicon, sfânt cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 22.03.2024, 12:09

Sfântul Mucenic Nicon este prăznuit pe 23 martie
Sfântul Mucenic Nicon este prăznuit pe 23 martie - doxologia.ro
  • Sfântul Mucenic Nicon este prăznuit pe 23 martie.

Sfântul Mucenic Nicon s-a născut la Neapole, dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, a trăit în secolul 13 şi a fost ofiţer roman.

Conform crestinortodox.ro, în timpul unui război, ţinând cont de sfaturile mamei sale, Sfântul Mucenic Nicon a făcut semnul crucii, a rostit tare numele lui Hristos şi astfel a dobândit o putere neobişnuită cu care a reuşit să-i alunge pe duşmani.

Ajuns la Cizic, Sfântul Mucenic Nicon primeşte botezul din mâna Arhiereului Teodosie, episcopul locului, iar apoi se retrage într-o mănăstire, pentru a-şi dedica timpul studiului şi ascezei.

Sfântul Mucenic Nicon a fost hirotonit preot şi episcop, iar după moartea mamei sale s-a retras în Sicila, unde va predica Evanghelia. A reuşit să strângă în jurul său 199 de monahi până în momentul în care a început prigoana împotriva creştinilor.

Sursa amintită precizează că Prinţul Quintianus i-a prins pe Sfântul Mucenic Nicon şi pe cei 199 de monahi şi i-a supus la numeroase chinuri. Ucenicii Sfântului Nicon au fost uciş prin decapitare, iar Sfântul Mucenic Nicon a fost supus, în continuare, la numeroase chinuri cărora le-a supravieţuit.

În cele din urmă, şi Sfântului Mucenic Nicon i s-a tăiat capul. Trupul Sfântului Mucenic Nicon a fost descoperit de un păzitor de turme care avea duh necurat. Păzitorul de turme s-a atins de trupul sfântului şi s-a tămăduit, iar în urma acestei minuni trupul Sfântului Mucenic Nicon a fost îngropat cu cinste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 23 martie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Nicon