Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare 5 septembrie 2024. Cine a fost Sfântul Proroc Zaharia

Joi, 5 septembrie 2024, este prăznuit Sfântul Proroc Zaharia, sfânt cu care oamenii sunt, în general, mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 18.09.2024 , 17:17

Sfântul Proroc Zaharia este prăznuit pe 5 septembrie Sfântul Proroc Zaharia este prăznuit pe 5 septembrie - crestinortodox.ro

Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este cinstit pe 5 septembrie. Conform crestinortodox.ro, Sfântul Zaharia a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul împăratului Cezar August. În acea vreme, în Ţara Sfântă domnea Irod cel Mare, ucigaşul de prunci.

Din Scriptură aflăm că, în vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a vestit că Elisabeta, soţia lui, îi va naşte fiu, ca răspuns la rugăciunile lor. Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului, pentru că atât el, cât şi soţia sa erau înaintaţi în vârstă. Pentru îndoiala sa, va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăbliţă, după naşterea acestuia.

În Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfântul Zaharia proroceşte despre viaţa şi activitatea lui Ioan: "Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care şed în întuneric şi în umbra morţii şi să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii". Datorită acestei prororciri, Zaharia este numărat în rândul prorocilor.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit tradiţiei, când Irod a poruncit ca toţi pruncii din Betleem să fie ucişi, în speranţa de a-L ucide şi pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peştera. Irod ştia de naşterea minunată a lui Ioan şi, pentru că ajunsese să creadă ca acesta ar putea fi Mesia, le porunceşte soldaţilor să-l caute şi să-l omoare.

Pe acelaşi subiect

Ştiind de naşterea minunata a lui Ioan şi crezând că însuşi Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldaţilor să îl caute şi să îl omoare. Pentru că soldaţii nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.

Există tradiţia că Zaharia a fost ucis înaintea altarului. Potrivit unei inscripţii din secolul al IV-lea, descoperită în 2003, moaştele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături ce cele ale lui Simeon cel Bătrân.

Menţionăm că, la 40 de zile după uciderea lui Zaharia, a murit şi Elisabeta. Copilul loan a rămas în pustie, hrănit de înger şi păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare 5 septembrie 2024. Cine a fost Sfântul Proroc Zaharia