Antena Meniu Search
x

Sărbătoarea iei, frumoasa tradiție marcată anual la Cezieni, în Olt

Una dintre cele mai frumoase piese vestimentare din lume, ia noastră a fost sărbătorită la Cezieni, în judeţul Olt. Evenimentul se desfăşoară an de an în sătucul oltean, unde tradiţia cusutului cămăşii româneşti încă se transmite de la o generaţie la alta. O îndeletnicire pe care localnicii o cinstesc cu sfinţenie şi pe care nu o vor lăsa să se piardă.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 29.06.2020, 01:31

Vezi și
  • Iile vechi se vând și cu mii de lei.
  • Iile de la Cezieni și-au câștigat faima acum un secol.

De când se ştie, Olguţa Filip a fost înconjurată de straiele populare. Abia reuşea să ţină acul în mână când bunica ei o învăţa să le facă.

Olguţa Filip, artizan şi localnică: Bunica mă punea în poala ei și peste umăr o urmăream să văd ce fac. Îndeletnicirea asta e de atunci și influența și tot ce a fost, de la mama și bunica.

În Cezieni, oamenii cred că ţesutul şi cusutul cămăşilor tradiţionale sunt adevărate binecuvântări. Aşa că se simt datori faţă de străbuni să transmită învăţămintele mai departe.

”Am aici toate iile din colecția familiei mele, mai precis din cufărul bunicii. Mi se pare o tradiție extrem de frumoasă. E ceva ce e al nostru si e pacat sa nu fie promovat”, spune o tânără localnică.

De iile de la Cezieni s-a auzit prima dată acum un secol, când Principesa Elisabeta Brîncoveanu a venit la conacul ei din localitate şi a rămas uimită de frumuseţea cămăşilor purtate de femeile din sat. A decis atunci să încurajeze acest talent şi să le răsplătească pentru felul lor unic de a păstra autenticitatea. Iar tradiţia s-a păstrat şi în zilele noastre.

Dănuț Guşatu, primarul comunei Cezieni: Premierea a fost făcută începând cu anii 1920. În monografia localității avem numele persoanelor care au câștigat premii în anul 1928.

”Mi se pare superb când văd că oamenii încă își expun iile, mi se pare că se continuă o tradiție”, spune un vizitator.

Cămăşile pot fi cumpărate de cei care iubesc arta populară autentică, iar preţurile pot ajunge şi la câteva mii de lei, în cazul pieselor vechi de secole.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoarea iei, frumoasa tradiție marcată anual la Cezieni, în Olt