Antena Meniu Search
x

Sărbătorile au gustul copilăriei în Bucovina

În Bucovina, sărbătorile au un gust aparte. Gospodinele au trudit toată ziua, au pregătit poale-n brâu şi au stat cu orele pe lângă sarmalele puse la fiert. Aici, reţetele gustoase sunt cea mai de preţ moştenire.

de Redactia Observator

la 24.12.2019, 21:10

Vezi și

În Bucovina, sărbătorile au un gust aparte. Gospodinele au trudit toată ziua, au pregătit poale-n brâu şi au stat cu orele pe lângă sarmalele puse la fiert. Aici, reţetele gustoase sunt cea mai de preţ moştenire.

Când se aud colindele, iar gospodinele sunt cu mesele întinse şi pe ultima sută de metri cu preparatele, ăsta-i semn că este sărbătoarea foarte aproape. Suntem în ajunul Crăciunului şi cum suntem în Bucovina nu putem să nu învăţăm şi noi reţeta tradiţională de poale-n brâu. 

Pufoasele plăcinte cu brânză dau savoare acestui loc binecuvântat. Aşa cum este obiceiul, reţete se lasă din generaţie în generaţie, ca să nu se piardă. Doamna Maria o învaţă pe nora ei, Alina, secretul brânzoaicelor modoveneşti.

Cu un ochi la noră, mama-soacra ne povesteşte cum erau sărbătorile odinioară în acest ţinut fermecat de tradiţii.

În bucătărie e cald şi bine. Aluatul este lăsat câteva minute la crescut. Afară, ceaţa a coborât printre creste, iar bărbaţii pregătesc ceaunele cu pomana porcului.

Coca trebuie legată bine. Pentru asta, e nevoie de un frământat straşnic. 

Apoi, este pregătită umplutura. Brânză proaspătă de vaci cu zahăr pudră, ouă din cuibar şi coajă de portocală şi lămâie rase.

Când toate sunt gata, coca este întinsă, apoi făcută pacheţele şi unsă cu ou, să prindă culoare rumenă.

Poalele-n brâu sunt lăsate să se odihnească 20 de minute la cuptor. Dar gospodinele nu stau locului. Alte cete de colindători bat la uşă, iar sarmalele aşteaptă pe foc.

Plăcintele sunt gata. Mai trebuie scoase şi bunătăţile din afumătoare.

Postul ţine până la noapte. În această familie, este respectat cu sfinţenie. 

Fiul lucrează de nouă ani în Germania. Dar sărbătorile nu sunt nicăieri ca acasă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Sărbătorile au gustul copilăriei în Bucovina