Antena Meniu Search
x

Un sat de la poalele Munţilor Apuseni, noua destinaţie preferată de turişti

Un mic sat de la poalele munţilor Apuseni a devenit destinaţia preferată a turiştilor. Ampoiţa are stânci uriaşe, chei şi peşteri ce abia aşteaptă să fie explorate. Pasionaţii de sporturi montane vin aici special pentru cele 70 de trasee spectaculoase.

de Redactia Observator

la 03.07.2019, 22:36

Vezi și

Un mic sat de la poalele munţilor Apuseni a devenit destinaţia preferată a turiştilor. Ampoiţa are stânci uriaşe, chei şi peşteri ce abia aşteaptă să fie explorate. Pasionaţii de sporturi montane vin aici special pentru cele 70 de trasee spectaculoase. Însă adevărata identitate a satului o reprezintă delicioasele plăcinte pe lespede, care îi fac pe oaspeţi să revină.

Deşi se află la doar 12 kilometri de Alba Iulia, satul Ampoiţa pare rupt de lume. De cum intri în localitate, eşti întâmpinat de trei blocuri calcaroase înalte de până la 50 de metri. 

Sunt Calcarele Ampoiţei, principalele atracţii turistice din acest colţ de rai. Sunt atât de abrupte, încât au devenit irezistibile pentru alpiniştii profesionişti, dar şi pentru amatorii care se dau în vânt după o zi de aventură. 

Amprenta locului o poartă însă celebrele plăcinte coapte pe lespede şi umplute cu o varietate de ingrediente. De la brânză şi cartofi, până la gem şi chiar varză.  

În cinci minute, plăcintele sunt gata. Cu o condiţie însă. Trebuie întoarse continuu de pe o parte pe alta ca să nu se ardă. Între timp, curg comenzile clienţilor pofticioşi. 

Şi nu sunt deloc puţini turiştii care vin în Ampoiţa special pentru a savura plăcintele atât de râvnite.

Aflat la poalele Apusenilor, satul Ampoiţa are o istorie veche de aproape opt veacuri. 

Iar biserica din piatră de aici, construită în secolul 17, păstrează încă între zidurile sale spiritul Transilvaniei de altădată. 

O noapte de cazare la pensiunile din zonă porneşte de la 90 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Un sat de la poalele Munţilor Apuseni, noua destinaţie preferată de turişti