Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Satele transformate în oraşe ar putea redeveni sate. Localnicii s-au ales doar de taxe mai mari

Zeci de sate transformate, în ultimii ani, în oraşe au ajuns aşezări fantomă. Fără locuri de muncă, cu drumuri acoperite de noroaie şi toalete în fundul curţii, oamenii au câştigat doar titulatura de orăşeni. În schimb, de la an la an, au plătit tot mai mult pentru taxe şi impozite.

de Redactia Observator

la 22.02.2019 , 23:54

Zeci de sate transformate, în ultimii ani, în oraşe au ajuns aşezări fantomă. Fără locuri de muncă, cu drumuri acoperite de noroaie şi toalete în fundul curţii, oamenii au câştigat doar titulatura de orăşeni. În schimb, de la an la an, au plătit tot mai mult pentru taxe şi impozite.

Tot mai multe localităţi încearcă acum să se întoarcă la vechiul statut.

In oraşul Ţicleni, judeţul Gorj, locuiesc patru mii de oameni. O urbe cu buletin de comună in care canalizare există, doar că nu funcţionează. Piaţa agroalimentară are forma unor tarabe adunate mai degrabă din nevoia oamenilor de a se mai întâlni la o vorbă. În tot oraşul sunt doar patru blocuri, construite pe vremea comunismului.

Vezi și

Localnicii au ajuns să scoată din buzunar chiar şi câteva sute de lei pentru impozitele anuale.

Ţicleni a devenit oraş în 1968. Rezervele de petrol din acele vremuri i-au făcut pe oameni să spere la dezvoltare economică. Doar că anii au trecut, petrolul nu mai este extras, iar mari schimbări nu au avut loc în jumătate de secol.

Acum, câţiva consilieri locali din Ţicleni vor să adune semnături pentru ca urbea să redevină comună.

Drama localitatilor transformate în oraşe s-a adâncit începand cu 2004. Într-un singur an, în România au apărut aproape 40 de oraşe noi.

Salariile angajaţilor din primării au crescut. Dar la fel s-a întâmplat şi cu taxele oamenilor. În schimb modernizarea urbelor a rămas la nivel de promisiune. La Tismana, tot în Gorj, oamenii spun că fac cu greu faţă cheltuielilor de oraş.

Este şi cazul oraşelor sucevene Milişeuţ, Broşteni sau Dolhasca. La nici cinci kilometri de Suceava peste 5 mii de localnici din Mililişeuţi se întreabă încă unde sunt promisiunile primite în urmă cu aproape 14 ani, atunci când comuna a primit titlul de. oraş. Astazi stivele de lemne depozitate langa blocuri arata ca multe nu s-au schimbat.

Mircea Laurus, primar: Cand s-au facut orasele ne-au mintit si ne-au aburit in toate felurile ca vom avea canlizare, apa, strazi asfaltate. Dupa ce s-a votat referendumul si am devenit oras, au dat in sate fondurile europene.

În 2010 oamenii de aici au cerut revenirea la statutul de comună. A fost organizat şi un referendum, doar că prea puţini au venit să îl valideze.

Legea spune că pentru ca o comună să devină oraş trebuie să aibă minimum 5 mii de locuitori, mai bine de jumătate dintre străzi să fie asfaltate şi să existe sisteme de canalizare şi apă pentru cel puţin jumătate dintre oameni. Chiar şi aşa puţine reguli sunt respectate în coumunele transfromate, peste noapte, în oraşe.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Satele transformate în oraşe ar putea redeveni sate. Localnicii s-au ales doar de taxe mai mari