Satul labirint din Harghita
Un negustor ambulant a ajuns în satul Inlăceni din Harghita. A umblat pe uliţe toată noaptea însă nu a mai reuşit să iasă din sat.
Un negustor ambulant a ajuns în satul Inlăceni din Harghita. A umblat pe uliţe toată noaptea însă nu a mai reuşit să iasă din sat. Abia către dimineaţă un om care mergea la câmp s-a îndurat şi l-a scos la drumul mare.
Din vârful drumului se zăreşte, în vale, satul cu o istorie de aproape două milenii. Inlăceni. O aşezare unică în România, dar nu pentru vechime ci pentru că este singura localitate în care străzile sunt mai multe decât casele. Oricum, aşezarea e ca un magnet pentru istoricii şi arheologii din ţară dar mai ales din străinătate.
Dar sătucul nealterat de sutele de ani, frumos ca în poveştile copilăriei, din sud-vestul judeţului Harghita a îmbătrânit. Tinerii din sat au migrat, unii către oraş, alţii în străinătate.
Iar din cele 161 de case, 68 nu au fost renovate niciodată, deşi cea mai veche a fost construită în 1742. Cele mai multe încă mai păstrează uşile din lemn pictat şi ferestrele originale.
Locuitori mai sunt acum doar foarte puţini. Aproximativ 130. Au mai rămas şi legendele şi unicitatea drumurilor. Dispuse oarecum concentric, uliţele care străbat satul se răsfiră către cele patru intrări.
Sunt întortocheate şi de aici a venit şi numele de "satul labirint". Şi de cele mai multe ori, reţeaua încurcată îi pune în mare dificultate pe cei care se încumetă să-l străbată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰