Pleşcaviţa şi gyros, preparatele balcanice care au cucerit gusturile românilor
Pleşcaviţă, în loc de chiftele, şi souvlaki sau bifteki în loc de mititei. Sunt delicii de care românii se pot bucura şi fără să treacă graniţa. Savoarea Balcanilor a fost adusă de bucătari pe litoralul românesc, unde aceste feluri de mâncare încep să aibă un succes răsunător.
Pleşcaviţă, în loc de chiftele, şi souvlaki sau bifteki în loc de mititei. Sunt delicii de care românii se pot bucura şi fără să treacă graniţa. Savoarea Balcanilor a fost adusă de bucătari pe litoralul românesc, unde aceste feluri de mâncare încep să aibă un succes răsunător.
Deşi suntem în Constanţa, dar pare că am traversat Balcanii. Într-un decor sârbesc, un bucătar venit de peste graniţă ne pregăteşte cel mai faimos fel de mâncare al ţării sale- pleşcaviţa, un fel de chiftea.
Stefan Brankovici, bucătar:
Pleşcaviţa are în plus numai carne specialitate sârbească care se prepară sârbeşte. Nu e ca chifteluţele unde se toacă ceapa şi se pune altfel. Se face pe grătar şi e mult mai bună.
Pleşcaviţa se face din carne tocată de vită ţinută în baiţ o zi întreagă. Se amestecă apoi cu ceapă, caşcaval şi şuncă şi se asezonează cu mirodenii înainte de a ajunge pe plită. Se frige patru minute pe o parte şi patru pe cealaltă.
Bucătarii cu experienţă spun că trei din cinci sârbi mănâncă pleşcaviţa. Şi asta pentru că este foarte săţioasă, dar în acelaşi timp, extraordinar de gustoasă.
Stefan Brankovici, bucătar:
Este un preparat foarte bun şi la români a plăcut foarte mult. Ei spun că e un burger.
În restaurante, pleşcaviţa e servită pe un pat de brânză picantă.
În stradă, însă, specialitatea sârbească este oferită între două jumătăţi de chiflă, iar cererea e mare.
Deşi Peninsula Balcanică se opreşte, geografic, la sud de Dunăre, spiritul balcanic a trecut demult graniţa până la noi. La fel şi aromele care îi fascinează pe români, fie că vorbim despre preparatele sârbeşti, bulgare sau elene.
Tot în Constanţa, la câteva străzi distanţă, pare c-am ajuns în Grecia. În acest restaurant, porţiile de gyros, souvlaki sau bifteki sunt livrate către clienţi la foc automat.
Din bucătăria acestui restaurant grecesc pleacă spre mesele clienţilor peste 1.000 de porţii pe zi. Iar odată foamea potolită, atmosfera balcanică poate îmbrăca şi alte forme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰