Revoluţia fiscală micşorează dramatic veniturile viitoarelor mame şi ale bolnavilor cronici, inclusiv cei cu cancer
Haosul fiscal loveşte şi în mame. Viitorii părinţi pierd sute de lei din venituri, din cauza bâlbâielilor legislative.
Haosul fiscal loveşte şi în mame. Viitorii părinţi pierd sute de lei din venituri, din cauza bâlbâielilor legislative. Concediul pre şi post natal, de 126 de zile, va fi mai prost plătit. Ministrul Finanţelor recunoaşte că sunt, citez, "câteva speţe" şi promite să găsească soluţii.
E îngrijorare printre mame, lovite în plin de Revoluţia Fiscală. Pierd bani, odată cu mărirea contribuţiilor şi trecerea lor de la angajator la angajat, dar mai ales odată cu schimbarea bazei de calcul la care se aplică.
Dacă până acum baza de calcul era de 35% din salariul mediu brut pe economie, din această lună, se raportează la venitul brut al salariatului. Explicată, situaţia arată astfel în cazul viitoarelor mame. Concediul de maternitate se plăteşte în funcţie de zilele lucrătoare ale lunii. Se iau în considerare veniturile medii, pe zi, din ultimele 6 luni. La o sumă de 200 de lei pe zi, în decembrie, o lună cu 18 zile lucrătoare, indemnizaţia brută era de 3.060 de lei. În ianuarie şi februarie, luni cu 20 de zile lucrătoare, indemnizaţia brută ar fi trebuit să fie de 3.400 de lei.
Diferenţele apar însă atunci când, din suma brută, se scade şi CAS-ul.
Pentru aproximativ aceleași sume, în decembrie, contribuţia pentru asigurări sociale era 115 lei, în ianuarie, dublă, iar în februarie, a explodat: 850 de lei. Practic, în trei luni de zile, pentru acelaşi venit, suma primită în concediul de maternitate a scăzut cu 500 de lei. Scăderi sunt şi în cazul concediilor medicale. Iar cei mai afectaţi sunt şi cei mai bolnavi, pacienţii care suferă de boli cronice.
Pe flutaraşul de salariu al unui bolnav de cancer, CAS-ul din decembrie era de 115 lei, în timp ce în luna ianuarie, a fost de trei ori mai mare. Prin urmare, şi banii primiţi în mână sunt mai puţini.
Ministrul Finanţelor a recunoscut că sunt cazuri în care scad veniturile: "Se discută, astfel încât, probabil joi, în şedinţa de guvern, să venim cu propuneri de modificare, astfel încât şi aceste situaţii să fie acoperite."
Guvernul are la dispoziţie doar două zile să găsească soluţii pentru a corecta modificările care acum lovesc în zeci de mii de români.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰