Antena Meniu Search
x

SCANDALUL transplanturilor continuă! De ce nu se pot opera în ţară românii care au nevoie de transplant de plămâni

Românii care au nevoie de transplant de plămâni nu se pot opera la noi în ţară! Nici dacă am avea o unitate medicală specializată, ultramodernă. Este anunţul ferm al Ministerului Sănătăţii şi al Societăţii Române de Pneumologie.

Vezi și

Românii care au nevoie de transplant de plămâni nu se pot opera la noi în ţară! Nici dacă am avea o unitate medicală specializată, ultramodernă. Este anunţul ferm al Ministerului Sănătăţii şi al Societăţii Române de Pneumologie.

Societatea Română de Pneumologie (SRP) susţine că „Experimente de transplant" au avut loc şi în Turcia (1999) cu o rată de supravieţuire de zero la sută şi că, în România, la acest moment, transplantul pulmonar nu este posibil pentru că medicii nu au experienţă şi instruire suficientă, iar medicamentele sunt foarte scumpe şi nu pot fi asigurate fără întreruperi.

Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatăţii Române de Pneumologie susţine că „la acest moment, sistemul sanitar din România nu este pregătit să susţină în deplină siguranţă pentru pacient transplantul pulmonar”.

Punctul de vedere este argumentat prin faptul că „deşi actul operator (operaţia în sine) poate fi sustenabil la noi în ţară, monitorizarea post-transplant şi managmentul al complicaţiilor postransplant, nu sunt giabile în acest moment în România”.

Astăzi, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că, în urma verificărilor făcute de corpul de control din cadrul ministerului său, au fost găsite nereguli grave în privinţa modului de alocare şi de prioritizare a pacienţilor pentru transplant astfel că bolnavii nu beneficiază de şanse egale.

„Nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, spune Vlad Voiculescu care anunţă că au fost sesizate „organele specializate”.

„Verificările făcute la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate şi neregulile găsite în procedurile de alocare a organelor şi prioritizarea pacienţilor pentru transplant sunt grave şi afectează mii de pacienţi, mii de oameni care aşteaptă un transplant cu speranţă în profesionalismul şi corectitudinea sistemului medical”, spune Vlad Voiculescu.

Corpul de control a făcut mai multe verificări în cadrul cărora s-a descoperit că, deşi există liste de aşteptare acestea nu sunt corelate la nivel naţional, iar criteriile de prioritizare „sunt mai degrabă subiective”, arată ministrul.

„Pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale. Este posibil ca un pacient să fie în vârful listei de aşteptare, să existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totuşi nu el să fie cel care intră în sala de operaţie”, mai spune Vlad Voiculescu.

Ministrul susţine că au fost sesizate organele de anchetă în privinţa neregulilor descoperite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » SCANDALUL transplanturilor continuă! De ce nu se pot opera în ţară românii care au nevoie de transplant de plămâni