Intervenții dificile pentru polițiști, la ultimele scandaluri de stradă
Intervenţia poliţiei în focarele de violenţă dă naştere unor controverse. Nici cu arma în mână agenţii nu au reuşit să se impună în faţa armatelor de infractori. Ba mai mult, au făcut un pas în spate din faţa agresorilor până la sosirea mascaţilor şi a jandarmilor.
- Forțele de ordine au intervenit la mai multe scandaluri în ultimele zile.
- Săceala și București, două dintre localitățile în care oamenii legii au intervenit în forță.
"Bă, tragem sau nu tragem?", e întrebarea unui poliţist în faţa mulţimii dezlănţuite din Săcele. O întrebare pe care au ridicat-o multe voci, revoltate de felul în care au intervenit forţele de ordine. Răspunsul a venit astăzi, chiar de la şeful Serviciului pentru Intervenţii Speciale.
Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții Speciale: Opinia publică trebuie să înţeleagă că valoarea cea mai apărată este viaţa şi prin urmare forţele de intervenţie folosesc resursa letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru rezolvarea incidentului.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: Dacă tragem acum sau nu tragem sunt practic analize de fracțiune de secundă. Din 12 cartușe, câte ai la un Carpați, două sau trei le folosești pentru somație și cu restul ce faci? Te apuci să iei la țintă restul oamenilor din jurul tău care sunt agresivi și să creezi un măcel?
În timpul stării de urgenţă, poliţiştii n-au puteri sporite în faţa agresorilor. Pot face uz de armă doar după ce-i somează pe suspecţi. Şi doar ca ultimă soluţie. Sunt obligaţi în schimb să închidă perimetrul violenţelor. La Săcele, primii ajunşi la faţa locului, după apelul la 112, au fost doi agenţi de la Poliţia Locală, care şi-au folosit maşina drept scut în faţa atacatorilor.
Jandarmi şi luptători ai forţelor de acţiuni speciale au ajuns ulterior la faţa locului. Timp în care şapte persoane au fost rănite. Controverse a ridicat şi acţiunea forţelor de ordine din Capitală. Timp de 20 de minute, poliţiştii au încercat să ţină singuri piept mulţimii agresive. Abia apoi, au fost mobilizaţi jandarmi şi luptători ai forţelor speciale.
Printre suspecţi, sunt şi mai mulţi indivizi întorşi recent din Germania.
Vladimir Ionaș, sociolog: S-a întârziat nepermis de mult. Erau foarte multe mașini de poliție și foarte mulți polițiști care nu știau cum să intervină.
Seriile de confruntări brutale din ultimele zile scot la lumină, pe de o parte, problemele din comunităţile unde fărădelegea este lege.
Vladimir Ionaș, sociolog: Respectul şi autoritatea faţă de Poliţie nu vin din iubire, nu. Ci din faptul că cetăţeanul ştie de frica poliţistului.
Iar pe de altă parte, scandalurile redeschid discuţia despre pregătirea poliţiştilor şi despre numărul forţelor de ordine, mai ales că suntem în stare de urgenţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰