Video Schimbare radicală de temperaturi în România, în weekend. Semnal de alarmă tras de specialişti
După zile întregi cu temperaturi de primăvară ne întoarcem la hainele de iarnă! În unele zone, diferenţa de temperatură de la o zi la alta va ajunge chiar şi la 15-20 de grade Celsius. Iar schimbările bruşte ne pot face mai vulnerabili în faţa virusurilor, spun medicii. Între timp, copiii şi adulţii s-au bucurat de ultima zi de primăvară autentică.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- România va fi afectată, în următoarele zile, de un val de aer rece.
- Perioada cu temperaturi scăzute ar putea continua în România până la începutul lunii martie.
Părea că primăvara bate la uşă, aşa că mulţi dintre noi am scos hainele mai subţiri şi ne-am bucurat de plimbări în parc cu rolele sau cu bicicleta. Doar că ne-am bucurat prea devreme: vremea se va schimba dramatic, nu doar în Bucureşti, ci în întreaga ţară.
Astăzi, la malul mării au fost 17 grade Celsius, la orele prânzului, o atmosferă cu adevărat de primăvară. Vineri, însă, se vor înregistra temperaturi negative, aşa că vorbim de o diferenţă de aproape 20 de grade.
România va fi acoperită de un val de aer rece venit din Peninsula Scandinavă.
Gabriela Băncilă, Administraţia Naţională de Meteorologie: Masa de aer rece pătrunde foarte repede astfel încât, în cursul nopţii de joi spre vineri, se instalează peste toate zonele ţării o răcire accentuată a vremii, răcire care va face ca, faţă de temperaturile de până la 18-19 grade de mâine, să înregistrăm vineri la amiază nu mai mult de -2, -1 grade în aceleaşi zone.
Schimbările bruşte de temperatură ne afectează sănătatea şi imunitatea
Vântul va face ca diferenţa de temperatură să fie resimţită şi mai acut.
Gabriela Băncilă, Administraţia Naţională de Meteorologie: Va fi la fel de rece ziua pe cât ar trebui să fie, în mod normal, noaptea pentru zona Capitalei şi, de altfel, pentru toate zonele ţării.
Iar astfel de schimbări bruşte ne pot afecta serios sănătatea şi imunitatea.
Marina Pârcălabu, medic de familie: Întotdeauna trecerile bruşte ne fac vulnerabili. Nu numai la virusurile de acum, virusul care circulă acum în pandemie, dar la orice viroze şi la guturaiul comun şi la tot.
Sfatul medicilor este să ne protejăm şi să ne pregătim pentru schimbarea vremii.
Marina Pârcălabu, medic de familie: Trebuie să ne îmbrăcăm adecvat temperaturii de afară, trebuie să mâncăm sănătos, pe cât putem de multe legume, să ne hidratăm corect. Dacă nu mâncăm suficiente legume şi fructe proaspete să suplinim cu vitamine această lipsă, să ne odihnim.
Meteorologii spun că vremea va rămâne rece cel puţin până în primele zile din luna martie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰