Schimbarea actelor după căsătorie - tot ce trebuie să ştii
Mai sunt în jur de două săptămâni din Postul Paştelui, iar specialiştii se aşteaptă ca, imediat după Sfintele Sărbători Pascale, numărul nunţilor să explodeze, astfel că ne-am gândit să vedem ce presupune un asemenea eveniment din punct de vedere administrativ, respectiv cum se face schimbarea de acte după căsătorie.
- Românii trebuie să-şi schimbe numeroase documente, după căsătorie.
De cele mai multe ori, soţia este cea care trebuie să-şi schimbe actele după căsătorie, ea urmând să preia numele de familie al soţului. Totuşi, o asemenea schimbare nu este obligatorie.
Din start trebuie să ştim că pentru o solicitare de schimbare a numelui este nevoie de un motiv temeinic, însă încheierea unei căsătorii între două persoane se află pe lista cu motive temeinice pentru care se poate solicita schimbarea numelui.
Cine trebuie să-şi schimbe actele dupa căsătorie
Cum scriam şi mai sus, de cele mai multe ori soţia este cea care trebuie să-şi schimbe actele după căsătorie, pentru că preia numele de familie al soţului. Totuşi, o asemenea schimbare nu este obligatorie.
Sunt cazuri în care soţia decide să-şi păstreze numele de familie, sunt cazuri în care soţul preia numele de familie al soţiei, şi atunci el trebuie să-şi schimbe actele, şi, de asemenea, sunt cazuri în care cei doi soţi optează pentru un nume de familie comun, alcătuit din ambele nume de familie iniţiale, cazuri în care ambi soţi trebuie să-şi schimbe actele.
Schimbarea buletinului după căsătorie
Conform wedme.ro, schimbarea buletinului după căsătorie este un proces destul de amplu. Persoana vizată trebuie să depună o cerere în acest sens, cerere însoţită de un dosar plin cu documente precum cartea de identitate şi de alegător, certificatul de naştere (copie şi original), certificatul de căsătorie (copie şi original), certificatele de naştere ale copiilor mai mici de 14 ani (acolo unde este cazul), documentul care face dovada domiciliului, chitanţele aferente taxelor.
Trebuie precizat că, dacă cei doi căsătoriţi nu au domiciliul în proprietate, ei trebuie să meargă în faţa autorităţilor însoţiţi de proprietar pentru a completa declaraţia de luare în spaţiu.
Trebuie să luaţi în calcul faptul că cererea pentru schimbarea buletinului trebuie să se facă în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data nunţii.
Schimbarea permisului de conducere după căsătorie
Românii trebuie să ştie că este obligatoriu să-şi schimbe şi permisul de conducere, după căsătorie. Asta în special în cazul în care intervine o schimbare de nume şi, implicit, a buletinului.
Solicitarea schimbării permisului de conducere se face în mod direct, personal, iar acţiunea trebuie însoţită de clasicul dosar plin cu documente de identificare, urmând a fi depus la dosar inclusiv vechiul permis de conducere.
Aceeaşi situaţie o înregistrăm şi în ceea ce priveşte paşaportul. În urma căsătoriei se face o solicitare de schimbare a paşaportului de către soţul care îşi schimbă numele, respectiv buletinul. Ca şi în cazul permisului de conducere, trebuie depus la dosar inclusiv vechiul paşaport.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰