Primul an la şcoală pentru copii sub şase ani poate lasă urme adânci. Avertismentul făcut de psihologi
Trecerea de la grădiniţă la clasa zero poate fi dureroasă. Tocmai de aceea, cele mai multe şcoli au impus noi reguli: părinţii nu mai intră deloc în unitatea de învăţământ! Bobocii sunt întâmpinaţi la poartă de învăţătoare, iar unele şcoli chiar le oferă părinţilor consiliere.
Trecerea de la grădiniţă la clasa zero poate fi dureroasă. Tocmai de aceea, cele mai multe şcoli au impus noi reguli: părinţii nu mai intră deloc în unitatea de învăţământ! Bobocii sunt întâmpinaţi la poartă de învăţătoare, iar unele şcoli chiar le oferă părinţilor consiliere. Pentru a-i învaţa cum să se despartă de copii, astfel încât cei mici să se adapteze mai uşor şi să nu simtă anxietate.
Este aproape ora 8 dimineaţa. Elevii ar trebui să fie deja în sălile de clasă. Dar în curtea şcolii părinţii încă îşi îmbrăţişează copiii. În lacrimi, cei mici îi imploră să mai stea puţin cu ei. După prima săptămână de clasa zero, tot nu s-au obişnuit cu despărţirea.
Sunt părinţi care şi-ar conduce copiii până în bancă, să fie siguri că sunt în siguranţă şi că s-au oprit din plâns. Dar multe şcoli au impus o regulă.
Unii părinţi şi-au făcut o strategie. Se îndepărtează uşor, sub pretextul unei fotografii.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Destul de greu, mai mult pentru parinti decat pentru copii. În fiecare zi facem poze de cand am inceput scoala, explică o mămică.
Când rămân doar cu doamna învăţătoare, abia atunci începe greul.
Andreea Stanila, învăţătoare: Trebuie sa ii dai singuranta, trebuie sa simta siguranta cadrului didactic, iubirea si ar fi foarte bine ca colectivul sa il simta.
Maria preotescu, directoare "Nicolae Labis": Exista un consilier scolar care vine de doua ori pe saptamana care lucreaza cu microgrupuri, fie individual pentru cei care necesita aceasta interventie.
Specialiştii discută serios despre acest subiect şi spun că dacă cel mic ar putea suferi. Iar anxietatea poate deveni principala problemă cu care se va confrunta copilul în cadrul colectivităţii.
Jeni Chiriac, psiholog: Ei trebuie sa se adapteze sa interactioneze, sa isi gaseasca propriul loc in colectivitate si atunci eu daca vin, ca parinte, nervos si anxios, nu fac decat sa il impiedic sa se adapteze. Daca raman agatat de clanta usii, il pot face pe el sa intarzie adaptarea.
Peste 160 de mii de copii sunt înscrişi la clasa zero. Cursurile încep chiar înainte ca mulţi să împlinească şase ani, o vârstă la care trec prin mai multe schimbări majore. Trecerea de la grădiniţă, la şcoală. Şi un nou sistem. Pasul trebuie pregătit în familie, spun psihologii. Părinţii trebuie să petreacă mai mult timp cu cel mic, să-i explice ce se întâmplă. Unele şcoli chiar le oferă părinţilor consiliere.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰