Antena Meniu Search
x

La școala din Dumbrăveni, Constanța, toți elevii încap într-o clasă

Depopularea satelor româneşti are efecte şi asupra modului în care se face educaţia elevilor. Sunt şcoli unde nu sunt suficienţi copii pentru a se forma o clasă întreagă, aşa că elevii de clasa întâi învaţă la un loc cu cei de clasa a doua, a treia sau a patra.

Vezi și

Depopularea satelor româneşti are efecte şi asupra modului în care se face educaţia elevilor. Sunt şcoli unde nu sunt suficienţi copii pentru a se forma o clasă întreagă, aşa că elevii de clasa întâi învaţă la un loc cu cei de clasa a doua, a treia sau a patra. Un astfel de exemplu vine din comuna constănţeană Dumbrăveni. Acolo, învăţătoarea a găsit o soluţie ca lecţiile să fie potrivite pentru toţi. Din clasa ei au ieşit deja olimpici.

Când sună clopoţelul, elevi de toate vârstele dau buzna în şcoala din Dumbrăveni. Se grăbesc toţi către aceeaşi sală. Fac orele la comun, indiferent că sunt în clasa pregătitoare sau au ajuns deja într-a patra.

Elena Garaiman, învăţătoare: Le dau ceva de lucru celor mici, imediat le dau ceva de lucru celor mari. În momentul în care cineva nu înţelege, bineînţeles, aţi văzut, sunt solicitată, mă duc acolo. Ei au învăţat, oricum, să aştepte.

Elena Garaiman a venit de drag să predea în Dumbrăveni, o comună cu 502 locuitori. Faptul că are elevi puţini i se pare un avantaj.

Elena Garaiman, învăţătoare: Mie îmi este uşor să iau pixul şi mânuţa lor şi să începem să facem literele. Îmi este uşor, că am mai puţini. Şi sunt şi cuminţi, sunt şi respectuoşi, sunt şi ascultători.

Învăţatul la comun are regulile lui. Elevii din clasele mici vin la ore de la opt dimineaţă. Exersează scrisul şi socotitul până la ora 10, când vin elevii mai mari. Când toţi copiii sunt la un loc, fac împreună sport sau desen. La ora 12.00, elevii mai mici pleacă acasă, iar cei mari fac lecţii mai grele - română, matematică şi ştiinţe.

Pentru că orele elevilor de clasa pregătitoare durează doar 35 de minute, în restul celor 15 minute, cât colegii lor mai mari trebuie să termine cursurile, ei au un colţ al lor, unde se joacă.

Gabriela Bucovală, Inspector General Şcolar Constanţa: Din păcate, există în judeţul Constanţa unităţi administrativ teritoriale cu foarte puţini locuitori, în care numărul de copii este extrem de mic.

Aşa că în cazul lor, se face o derogare de la legea care prevede că o şcoală trebuie să aibă minimum 300 de elevi. Astfel se ajunge la situaţia în care fraţi de diferite vârste învaţă împreună. Este şi cazul Dariei, premiantă la Olimpiada pe judeţ. Fratele ei tocmai a început clasa pregătitoare.

Daria Niculae, elevă: Mie îmi place când sunt cu el în clasă, adică pot să-l protejez.

69 de elevi învaţă în unica şcoală din Dumbrăveni. Cei de gimnaziu sunt ceva mai numeroşi, astfel că ei încă merg în săli clase diferite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » La școala din Dumbrăveni, Constanța, toți elevii încap într-o clasă