Scrisul de mână e o artă pe cale de dispariție, dar are beneficii surprinzătoare
Scrisul este un proces cognitiv complex, care implică și activează mai multe zone ale creierului. Atunci când scrii, ești atent la textura suprafeței, la modul în care ții pixul în mână, dar și la cum trebuie să direcționezi mișcările.
Scrisul este un proces cognitiv complex, care implică și activează mai multe zone ale creierului. Atunci când scrii, ești atent la textura suprafeței, la modul în care ții pixul în mână, dar și la cum trebuie să direcționezi mișcările.
În ultimii ani, scrisul de mână a pierdut teren în fața tastaturilor și a ajuns să fie o artă pe cale de dispariție. Este dezamăgitor, mai ales dacă luam în considerație ce efecte benefice are asupra creierului nostru. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să începi să scrii mai des de mână:
Are un efect calmant asupra creierului
Grafoterapia te ajută să nu îți pierzi motivația și poate reduce atacurile de anxietate. Simpla punere pe hârtie a unei propoziții sau fraze care te inspiră reduce nivelul de stres, te ajută să te concentrezi mai bine și să îți recapeți calmul. Starea ta de spirit se poate îmbunătăți instantaneu dacă folosești mai multe culori pentru a scrie. De exemplu, aceste pixuri cu gel colorat sunt mult mai ușor de folosit decât stilourile și îți permit să te joci cu mai multe culori, să evidențiezi idei și să dai o notă personală unei scrisori sau unui pasaj din jurnalul tău.
Îți îmbunătățește memoria
O persoană care își scrie de mână notițele și le va aminti mai ușor apoi. Asta se întâmplă pentru că, atunci când pui pixul pe hârtie, atribui semnificație cuvintelor și faci asocieri între ele. Când tastezi, nu te concentrezi asupra fiecărui cuvânt, ci doar asupra frazei sau propoziției finale. Psihologii cred că scrisul de mână are un efect mai de lungă durată asupra creierului și acest lucru se aplică atât în cazul copiilor, cât și al adulților. De altfel, există studii care arată că acei copii care scriu des de mână își formează o memorie vizuală mai bună și pot reține mai rapid informații, chiar și la prima vedere.
Îți stimulează creativitatea
Este dovedit științific că ne folosim ambele emisfere ale creierului, dar proporțiile diferă de la persoană la persoană. Scrisul de mână te ajută echilibrezi proporțiile în care folosești emisfera stângă, responsabilă de gândirea logică și practică, și cea dreaptă, însărcinată cu gândirea creativă și partea noastră emoțională.
Motivul principal pentru care scrisul de mână este atât de benefic este pentru ca te face sa folosești mai multe arii ale creierului. De exemplu, în timp ce scrii de mânâ, este activat cortextul cerebral, responsabil de interpretarea și asocierea cuvintelor pe care le citești. Această zonă nu se activează și atunci când tastezi la calculator sau pe telefon, scrie Mashable. Diferența este dată de faptul că scrisul solicită o mișcare mai amplă a mâinii, care stimuleaza mai multe arii din creier, spune Marc Seifer, un expert în grafologie, autor al cărții „Analiza completă a scrisului de mână”.
Te ajută să scrii mai bine
Mulți autori faimoși au ales meticulozitatea scrisului de mână în fața rapidității tastaturilor sau a mașinilor de scris. Într-un interviu acordat în 1995 pentru Paris Review, scriitoarea Susan Sontag spunea că primele ei manuscrise au fost scrise de mână și trimise astfel spre edituri. Abia când a implementat corecturile, Susan a transcris poveștile sale la mașina de scris. Romancierul Truman Capote spunea că îi este mai ușor și confortabil să scrie de mână, să corecteze și abia apoi să rescrie la tastatură.
De altfel, un studiu făcut în 2009 de Universitatea din Washington susține că a descoperit motivul pentru care autorii preferă scrisul de mână: un sondaj făcut pe mai mulți elevi din școala generală a arătat că aceia care au scris eseuri de mână au scris mai mult, mai repede și folosind propoziții mai coerente.
Îți protejează creierul pe măsură ce înaintezi în vârstă
Mulți medici susțin că scrisul este un exercițiu excelent pentru cei care vor să își păstreze mintea ageră pe măsură ce îmbătrânesc, relatează The Wall Street Journal. Scrisul îți activează funcții motrice, memoria și te ajută să înțelegi mai rapid semnificația unor cuvinte sau mesaje. Pentru a-ți proteja creierul de procesele degenerative care pot apărea odată cu vârsta, scrisul este o soluție benefică.
Spre deosebire de scrisul de mână, tastarea este un exercițiu bazat pe mișcări învățate și repetitive. Este, de fapt, un automatism preferat de mulți datorită rapidității, convenienței și preciziei cu care poți transmite mesaje. Însă oricât de des ai tasta la calculator sau pe telefon, să nu renunți la scrisul de mână este un obicei cât se poate de sănătos, mai ales pentru creierul tău.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Sergey Furtaev
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰