Video Se schimbă structura anului şcolar. Semestrul I al anului şcolar 2021 - 2022 va avea 14 săptămâni şi se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă
Din această toamnă se schimbă structura anului şcolar. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2021-2022, acesta urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.
![](https://img.observatornews.ro/0/2021/2/5/409173/16125369222739470a.webp?w=430&f=2&v=2)
- Materia va fi structurată pentru cele două semestre
- Reguli de protecţie
- Cum va arăta noua structură a anului şcolar 2020-2021
Elevii vor avea tot două semestre, însă primul va fi mai scurt şi se va încheia înaintea sărbătorilor de iarnă. Noua structură va presupune trei vacanţe: de iarnă, primăvară şi vară. Pentru grădiniţe şi învăţământul primar se va adăuga săptămâna de vacanţă din luna octombrie.
Semestrul I se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă, va avea o durată de 14 săptămâni, iar semestrul al II-lea va avea o durată de 20 de săptămâni, din care o săptămână va fi "Şcoala altfel", a explicat ministrul Educației.
El a spus că vor fi excepţii pentru anii terminali, pentru care anul şcolar va avea 32 de săptămâni, precum şi pentru filiera tehnologică.
Sorin Cîmpeanu a ţinut să precizeze că acestă abordare va fi una "conformă cu aşteptările elevilor", care "va crea dificultăţi multor cadre didactice", dar acestea trebuie să se implice, astfel încât să existe "o structură logică a anului şcolar".
- O mamă a luat la bătaie cu picioarele o altă femeie, în fața școlii din UK, după ce fetele lor s-au certat în...
- Un adolescent a intrat înarmat în liceul din Germania în care învață fosta iubită, cu două zile înainte de...
- Crimă oribilă în Coreea de Sud. O copilă de 8 ani, înjunghiată mortal de o profesoară. Femeia şi-a recunoscut...
- O boală tot mai frecventă în rândul copiilor, cauza a 30-50% dintre vizitele la medic. Stresul o agravează
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Materia va fi structurată pentru cele două semestre
Materia va fi structurată în aşa fel încât să fie adaptată duratei celor două semestre, susţine ministrul. Însă, aici oficialul se bazaeză pe ajutorul dascălilor.
„Singura problema e aceea a evaluării şi notării, care va trebui să fie făcută într-o perioadă mai scurtă. Mizez pe sprijinul cadrelor didactice, sunt convins că vor găsi soluţii în favoarea elevilor.
Reguli de protecţie în şcoli
Până atunci, regulile de protecţie în şcoli sunt importante. Unele sunt greu de aplicat, cum ar fi distanţarea de un metru între elevi. Mai ales, că multe clase nu au spaţiu suficient. Pentru a fi cât se poate de clar: se recomandă distanţa minimă de un metru. Dar, având în vedere că nu se poate schimba infrastructura şcolară din România, pe parcursul a câteva zile, mizez pe priceperea managementului din fiecare şcoală.
Monitorizam această pricepere pentru a asigura o distanţare maxim posibilă. Deşi în şcoli se va face triaj, este nevoie şi ca părinţii să-şi evalueze copilul înainte să plece de acasă”.
În ce condiţii
La rândul său, Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze: „Reguli simple pentru părinți: Evaluarea copilului acasă și păstrarea lui acasă, dacă are orice fel de simptome care ar putea să indice o infecţie cu COVID-19. La apariţia unui caz de COVID în rândul preşcolarilor sau al elevilor din învăţământul primar, cursurile se vor suspendă timp de 14 zile.
La gimnaziu sau liceu, decizia suspendării cursurilor se va lua de conducerea şcolii împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Însă, pentru că elevii să poată fi testaţi este nevoie de acordul părinţilor. Este necesar din partea părinților să își exprime acordul informat cu privire la testare, va există pe pagina Ministerului Sănătăţii un formular tip. Doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță. Până acum, 2.181 de şcoli sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi 149 în scenariul roşu”.
Cum va arăta noua structură a anului şcolar 2020-2021
Anul școlar 2020-2021 are 34 de săptămâni:
Semestrul I - 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021)
Semestrul al II-lea - 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal - filiera teologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
Vacanţele elevilor sunt programate astfel:
vacanţa de iarnă (23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021),
vacanța intersemestrială (30 ianuarie - 7 februarie 2021),
vacanţa de primăvară, Paştele Catolic (2 - 11 aprilie), Paştele Ortodox (30 aprilie - 9 mai),
vacanţa de vară (18 iunie 2021 - data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰