Seceta a distrus culturile din România de porumb și floarea soarelui
Agricultorii spun că 2020 este un an dezastruos. Recoltele de porumb şi floarea soarelui din partea de sud a ţării au fost distruse.
- O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
- Plantele sunt subdezvoltate şi îmbătrânite prematur din cauza secetei.
- Pagubele sunt uriaşe, undeva la 700 de mii de euro.
Şi nu doar natura le este potrivnică. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că legea prin care se acordă despăgubiri agricultorilor afectaţi de secetă este neconstituţională. Oamenii se plâng că banii nu erau oricum suficienţi dar măcar acopereau o parte din costurile de producţie.
Plantele sunt subdezvoltate şi îmbătrânite prematur din cauza secetei. Porumbul trebuia să măsoare în această perioadă peste doi metri, spun agricultorii, însă acum nu ajunge nici măcar la un metru. Pagubele sunt uriaşe, undeva la 700 de mii de euro.
Raul Mărunțoiu, agricultor: Sunt acalamitate în proporţie de 70%. Am depus înştiinţările la Primării, am vorbit în Direcţiile agricole. Nu a venit nimeni în momentul de faţă să vada nimic. Fermierii nu pot întoarce nu pot ara, nu pot digui, nu pot prelucra solul până nu vine comisia să vadă că într-adevăr aceea cultură este distrusă.
Sistemele de irigaţii ar fi putut salva culturile. Nimeni nu investeşte însă în ele iar cele vechi au fost distruse.
Raul Mărunțoiu, agricultor: Aici la mine pe zonă, pe patru sate cât activez eu, patru comune, este la pământ. Totul este distrus nu mai există staţiile de punere sub presiune, nu mai există pompe, ţevile au fost tăiate la fier vechi, aspersoarele sunt distruse. Nu s-a reabilitat nici măcar un metru liniar de canal.
Şi nu doar porumbul a fost afectat de secetă, ci şi culturile de floarea soarelui sunt compromise. Acum, fermierii sunt speriaţi de faliment.
Anii trecuţi, despăgubirile primite de la stat acopereau până la 40 de procente din costurile de producţie. Curtea Constituţională a decis că acordarea despăgubirilor este neconstituţională.
Ionuţ Roşca, agricultor: La această cultură de floarea soarelui nu cred că se va face producţie. Cu aceste subvenţii de la stat puteam oarecum să dăm credit anului care urmează, dar se pare că nu vom primi aceste subvenţii. Cred că mulţi dintre noi riscăm falimentul.
Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii a dat asigurări că fermierii îşi vor primi banii promişi de stat la finalul lunii august şi în septembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰