Seceta extremă impune o creştere a preţurilor la alimente
Seceta extremă a distrus recoltele de porumb, cartofi şi floarea soarelui! În multe zone, plantele fie s-au uscat, fie s-au oprit din dezvoltare. Fermierii anunţă pierderi colosale, dar şi preţuri pe măsură. Făina şi mălaiul au început deja să se scumpească.
Seceta extremă a distrus recoltele de porumb, cartofi şi floarea soarelui! În multe zone, plantele fie s-au uscat, fie s-au oprit din dezvoltare. Fermierii anunţă pierderi colosale, dar şi preţuri pe măsură. Făina şi mălaiul au început deja să se scumpească. Surprinzător este însă că Ministerul Agriculturii nu a auzit până acum de seceta din ţară.
George Drăghici a cultivat în această primăvară 400 de hectare de porumb. După câteva luni de muncă, şi-a dat seama că producţia i-a scăzut anul acesta cu 35%. Practic, seceta i-a distrus o mie de tone din recoltă.
O creştere de preţ care va avea efecte în lanţ. Făina şi mălaiul sunt deja mai scumpe cu 4% faţă de finalul anului trecut, iar cartofii cu aproape 17 procente. În unele zone, agricultorii au renunţat cu totul la culturi, când şi-au dat seama că nu-şi scot banii nici măcar să recolteze.
La marginea localităţii Tunari, în judeţul Ilfov, peste 300 de hectar au fost cultivate cu porumb. Fermierii au abandonat însă producţia pentru că e extrem de slabă. Ei dau vina pe pamântul arid, extrem de tare.
Cu 30% este mai mică şi producţia de floarea-soarelui, grâu, orz şi rapiţă.
Agrometeorologii susţin că lipsa ploilor şi căldura excesivă afectează toată ţara. Cel mai rău e în sud, sud-est şi nord-vestul ţării. În aceste zone, seceta este extremă.
Abia peste o săptămână sunt şanse de ploaie. Însă coşmarul cultivatorilor nu a ajuns şi la Ministerul Agriculturii, care susţine că nicio zonă din ţară nu este afectată de secetă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰