Meniu
Search
x

Seceta ar putea produce o criză majoră în agricultură

Seceta îi sperie mai mult decât pandemia pe agricultori. În Dobrogea, fermierii sunt disperați: spun că nu a mai plouat de săptămâni bune, iar prognoza meteo nu le dă nicio speranţă. 

De Redactia Observator la 15.04.2020, 00:06
Vezi și
  • Fermierii se plâng că seceta le provoacă o criză fără precedent.
  • Fermierii ar putea fi susținuți cu fonduri europene.

Seceta îi sperie mai mult decât pandemia pe agricultori. În Dobrogea, fermierii sunt disperați: spun că nu a mai plouat de săptămâni bune, iar prognoza meteo nu le dă nicio speranţă. 

Pamântul în Dobrogea rabdă de sete. Este cel mai secetos an din istorie, cu o criză fără precedent în agricultură.

"Uitaţi la această oră cum curge pământul absolut. Cei cinci centimetri, unde-şi are rădăcinile grâul, cum absolut curge ca nisipul".

Sunt zone unde producţia este compromisă în proporţie de 80 la sută.

Ivan Fedot, agricultor: Dacă anul trecut am făcut vreo trei-patru tone de cereale, anul ăsta nu ştiu dacă o să avem ce recolta.

Mitel Ciamatu, agricultor: Absolut toate culturile semănate în toamnă suferă foarte mult dacă se poate vedea au început să se şi usuce.

Agricultorii încearcă disperaţi să mai salveze ceva. Investesc în sisteme de irigaţii bani pe care nu îi vor mai recupera niciodată.

Gheorghe Lămureanu, agricultor: Fermierii sunt în faliment. Probabil că nu vom avea nici 25 la sută din producția de anul trecut.

În Constanţa, sunt 80.000 de hectare compromise, iar în Tulcea aproximativ 26.000.

Gheorghe Lămureanu, agricultor: Grâul de toamnă e compromis în proporție de 70 la sută, după părerea mea. Dacă în următoarele 10 zile nu va ploua, riscăm să avem calamitate totală.

Adrian Oros, Ministrul Agriculturii: În unele zone ni se comunică pierderi de 30 %, de 50%. În alte zone unii oameni ne spun că pierderile pot fi de 80%. Noi vom încerca să îi sprijinim cât este posibil şi cât este legal.

Seceta afectează toată jumătatea de est a ţării şi mare parte din Ardeal. Vestea proastă este că nu va ploua suficient în perioada următoare cât să se regleze rezerva de apă din sol.

Specialiştii spun că fără măsuri urgente, situaţia va fi catastrofală.

Ion Bulica, specialist agricultură: Sprijin financiar, cel puțin pentru producătorii agricoli, sprijin financiar din partea statului român, pe fonduri europene dacă se poate. Vor fi probleme mari privind arenda pe care trebuie să o plătim producătorilor agricoli care au arendă cu societăţile comerciale.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Seceta ar putea produce o criză majoră în agricultură