Secretele unui vin bun: de la culegerea viei, până la servirea în pahar
Cum faci diferența între un vin bun și unul oarecare? Pentru a afla răspunsul, am făcut apel la experiența producătorilor de vin, care ne-au împărtășit secretele lor, de la culegerea strugurelui și până la servirea în pahar au unei băuturi desăvârșite.
Cum faci diferența între un vin bun și unul oarecare? Pentru a afla răspunsul, am făcut apel la experiența producătorilor de vin, care ne-au împărtășit secretele lor, de la culegerea strugurelui și până la servirea în pahar au unei băuturi desăvârșite.
Podgoriile din Vrancea sunt împânzite în această perioadă de culegători. De o lună se tot măsoară nivelul de zahăr şi aciditate din fructe. Iar când totul corespunde reţetei, se dă startul.
Zona în care se află plantaţia face din start diferenţa.
- Producţia de vin spumant în UE a scăzut. Pe ce loc se află România în topul producătorilor
- Cum alegem vinul perfect, în funcţie de meniu. Băutura perfectă pentru masa de Revelion
- Vinul scade riscul bolilor cardiovasculare, dar importantă e cantitatea și vârsta
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Tone de struguri sunt adunate zilnic de pe butuci şi trimise la cramă. Tot ce se recoltează peste zi ajunge în camera de procesare, iar strugurii sunt selectaţi încă o dată.
Trecuţi prin câteva mâini, strugurii părăsesc apoi ciorchinele şi pleacă mai departe, la presă, în drumul lor, spre must. Zeama şi pieliţa colorată aterizează în cazane uriaşe din inox, unde vor fermenta, atent studiate şi controlate, vreme de trei săptămâni, de un vinolog.
După distilare şi filtrare, roze-ul e gata de consum. Cu cât mai proaspăt, cu atât mai fructat. Cel roşu în schimb, se odihneşte în butoaie din lemn de stejar cu anii. Când ajungem în camera de maturare, ştim că vinul cel bun... e aproape desăvârşit.
Consumatorul îşi are rolul lui în selectarea vinului. Din fericire, piaţa vinului din România a evoluat în ultimii ani, iar românii încep să fie mai pretenţioşi atunci când îl consumă.
Dincolo de aspectele tehnice, mai e ceva ce face vinul bun. Emoţia, locul şi compania în care îl bei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰