Video Secretele magiunului autentic. Reţeta gospodinelor din Bucovina: 1 kg de fructe le ajunge pentru 3 borcane
Roadele toamnei, deserturi delicioase puse peste iarnă de gospodine. De la magiun și până la compot, de toate pregătesc în această perioadă femeile din Bucovina. Oala de tuci și focul cu lemne contribuie la gustul autentic al produselor. Secretele le-am aflat chiar de la sursă.
Prune, mere, struguri, pere sau gutui, de toate se găsesc din belşug în aceste zile. "Pieţele şi târgurile sunt pline cu fructe de sezon. Pentru o experienţă inedită şi un preţ mai bun, puteţi merge la poarta livezilor să vă culegeţi fructele dorite", spune Angela Bertea, reporter Observator.
Compoturi savuroase din roadele toamnei
În satele din Bucovina, gospodinele aduc fructele proaspete chiar din livezile din spatele casei. Adriana Strugariu a început deja să adune recolta. Din pere şi struguri face un compot răcoritor, binevenit atât iarna, cât şi în zilele toride de vară. "Curăţăm perele, le tăiem feliuţe, cât să ne încapă într-un borcănel. Bobiţele de strugure spălate le aşezăm în borcan", arată ea.
Compotul respectă întocmai reţeta cu sirop de zahăr din bătrâni.
- Produsele deja scumpe care vor costa şi mai mult din ianuarie 2024: cât creşte TVA-ul. "Toate 100% naturale"
- Filofteia are de 10 ani o afacere cu un "produs-minune" care ajută la curățenie. Nu poluează şi nici nu costă...
- "Licoarea nemuririi" care l-a vindecat pe Victor. Afacerea de succes deschisă apoi, ca să-i ajute şi pe alţii:...
Reţetă pentru 10 borcane de compot
Pentru 10 borcane sunt necesare 2- 3 kilograme de pere şi un kilogram de struguri. În fiecare borcan se pun 200 de ml de apă fiartă în care s-a topit câteo linguriţă de zahăr. "După ce am pus siropul peste struguri şi peste pere, le punem la sterilizat. Când fierbe şi este crăpată bobiţa de struguri, atunci este suficient de fiert şi le punem scoate borcanele din cratiţă", arată Adriana Strugariu.
Totul durează în jur de 3 ore. Aceeaşi reţetă se foloseşte şi la compotul de perje, un soi de prune din care sâmburii ies uşor şi care e folosit preponderent la magiun.
Odată curăţate, perjele se pun în cratiţă. Timp de aproximativ patru ore, se amestecă încet în timp ce fierb la foc domol de lemne. E important şi focul pentru prepararea gemului de prune. E mai gustoasă, e altceva decât la aragaz. Fără zahăr adăugat, conservanţi sau coloranţi, în mai puţin de şase ore, magiunul poate fi pus pe pâine.
Din 5 kilograme de perje se pot face apoximativ 15 de borcane de 400 de grame de magiun. Ca să treacă cu bine iarna, în fiecare toamnă, gospodinele din Bucovina se asigură că au în cămară sute de borcane cu gemuri, compoturi şi murături.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰