Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Secretul unui cozonac de Paşte reuşit. Gospodinele folosesc o reţetă veche, cu tradiţie

În localităţile de la poalele Munţilor Apuseni au început deja pregătirile pentru sărbătorile de Paşte! Gospodinele prepară tradiţionalii cozonaci după o reţetă veche, învăţată de la bunici şi străbunici. Este o tradiţie dusă mai departe din generaţie în generaţie, dar care riscă să se piardă, mai ales în satele româneşti depopulate, din care tot mai mulţi tineri iau calea străinătăţii în căutarea unui trai mai bun. 

de Marius Alexoiu

la 08.04.2022 , 18:39

La poalele munţilor Apuseni, în satul Crişan, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie. Îmbrăcate în straie populare, femeile pregăteasc tradiţionalii cozonaci de Paşte, după o reţetă învăţată de la bunici şi străbunici. După ce aluatul e pregătit, urmează umplutura. După gust, cozonacul se poate umple cu nucă, rahat, stafide, mac sau chiar cu brânză. 

Secretul unui cozonac reuşit

Secretul unui cozonac reuşit stă în procesul de coacere. Cuptorul trebuie pregătit temeinic. "După ce este făcut bine, se mai pun lemne şi se face mult jar în cuptor şi se împrăştie jarul respectiv", arată o femeie.

Vezi și

Cei mici roiesc în jurul bunătăţilor şi aşteaptă să le deguste. "Sunt nişte tradiţii importante pe care noi trebuie să le ducem mai departe. Avem şi un cuptor, şi nişte ajutoare", spune un copil. 

Pe acelaşi subiect

Tradiţii de Paşte, păstrate cu sfinţenie

Mulţi tineri deja au plecat din sat, dar bătrânii speră că generaţiile viitoare vor continua tradiţiile, iar cei plecaţi se vor întoarce definitiv acasă. "În fiecare an, de Paşte şi de Craciun, facem cozonac, colaci, plăcinte în cuptor", mărturiseşte o localnică. O alta speră "ca şi tineretul în viitor să se ocupe şi să ducă mai departe tradiţiile"

În Ţara Zarandului, an de an, familiile se întregesc în jurul mesei de Paşte

Marius Alexoiu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Secretul unui cozonac de Paşte reuşit. Gospodinele folosesc o reţetă veche, cu tradiţie