Video Secretul unui cozonac de Paşte reuşit. Gospodinele folosesc o reţetă veche, cu tradiţie
În localităţile de la poalele Munţilor Apuseni au început deja pregătirile pentru sărbătorile de Paşte! Gospodinele prepară tradiţionalii cozonaci după o reţetă veche, învăţată de la bunici şi străbunici. Este o tradiţie dusă mai departe din generaţie în generaţie, dar care riscă să se piardă, mai ales în satele româneşti depopulate, din care tot mai mulţi tineri iau calea străinătăţii în căutarea unui trai mai bun.
La poalele munţilor Apuseni, în satul Crişan, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie. Îmbrăcate în straie populare, femeile pregăteasc tradiţionalii cozonaci de Paşte, după o reţetă învăţată de la bunici şi străbunici. După ce aluatul e pregătit, urmează umplutura. După gust, cozonacul se poate umple cu nucă, rahat, stafide, mac sau chiar cu brânză.
Secretul unui cozonac reuşit
Secretul unui cozonac reuşit stă în procesul de coacere. Cuptorul trebuie pregătit temeinic. "După ce este făcut bine, se mai pun lemne şi se face mult jar în cuptor şi se împrăştie jarul respectiv", arată o femeie.
Cei mici roiesc în jurul bunătăţilor şi aşteaptă să le deguste. "Sunt nişte tradiţii importante pe care noi trebuie să le ducem mai departe. Avem şi un cuptor, şi nişte ajutoare", spune un copil.
- Prognoza meteo de Paște și de Florii. Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni, intervalul 11 aprilie - 9...
- Legume mai scumpe înainte de Paşte. Un kilogram de fasole verde poate ajunge să coste cât unul de carne de miel
- Zile libere legale 2022. Minivacanţa de Paşte 2022 începe pe data de 22 aprilie, în Vinerea Mare
Tradiţii de Paşte, păstrate cu sfinţenie
Mulţi tineri deja au plecat din sat, dar bătrânii speră că generaţiile viitoare vor continua tradiţiile, iar cei plecaţi se vor întoarce definitiv acasă. "În fiecare an, de Paşte şi de Craciun, facem cozonac, colaci, plăcinte în cuptor", mărturiseşte o localnică. O alta speră "ca şi tineretul în viitor să se ocupe şi să ducă mai departe tradiţiile".
În Ţara Zarandului, an de an, familiile se întregesc în jurul mesei de Paşte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰