Antena Meniu Search
x

Secţia de procurori pentru anchetarea magistraţilor îşi începe activitatea

Secţia pentru anchetarea magistraţilor îşi începe marţi activitatea, unul dintre cei cinci procurori ai acesteia fiind Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA.

Secţia de procurori pentru anchetarea magistraţilor îşi începe activitatea

Secţia pentru anchetarea magistraţilor îşi începe marţi activitatea, unul dintre cei cinci procurori ai acesteia fiind Adina Florea (foto), propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 881, coroborate cu dispoziţiile art. III din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, marţi a devenit operaţională Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PICCJ.

Secţia are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane.

Dosarele aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Procurorul-şef al noi Secţii este Florena Esther Sterschi, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În afara Adinei Florea, mai sunt procurori cu functie de execuţie Iuliana Magdalena Olteanu, Codruţa Simina Chindea şi Sorin Eugen Iaşinovschi.

Adina Florea a fost propusă pentru funcţia de adjunct al secţiei, conform Antena3.

Toţi au fost admişi în urma interviului susţinut vineri la CSM, rezultatele fiind anunţate în seara aceleiaşi zile.

Guvernul a adoptat în 10 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentrtu investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

Ministrul Justiţiei preciza atunci că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea "până la 15 procurori", formulare care ar fi creat ambiguitate.   

"Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public", a explicat Toader.

De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, declara că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii.

news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Secţia de procurori pentru anchetarea magistraţilor îşi începe activitatea