Antena Meniu Search
x

Semnal de alarmă tras de specialişti, după ce o fetiţă a murit din cauza unei provocări de pe un site de socializare

Internetul nu trebuie să ţină loc de dădacă pentru cei mici! O spun într-un glas experţii în securitate cibernetică şi psihologii, după moartea unei fetiţe de doar 10 ani din Italia care s-a asfixiat în faţa camerei. Copila participa la o provocare pe TikTok, o reţea de socializare extrem de populară şi printre copiii şi adolescenţii români.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 25.01.2021, 20:58

Vezi și
  • Antonella a murit la 10 ani, după ce s-a autoasfixiat.
  • Copiii de sub 13 ani nu trebuie să aibă acces pe site-urile de socializare.

Italia, oraşul Palermo. Antonella, o fetiţă de doar 10 ani, se prăbuşeşte pe podeaua din baie. Sora ei mai mică o găseşte şi îi alertează imediat pe părinţi. Prea târziu, însă. Copilul murise. Tragedia a plecat de la o provocare pe TikTok, în care copiii la vârsta jocului cu păpuşi ajung să se autoasfixieze până la leşin. Nu e de joacă, atrag atenţia specialiştii. 

Keren Rosner, psiholog: Sunt vulnerabili şi sunt foarte uşor de manipulat. Să nu uităm că pe aceste reţele sunt adolescenţi, dar sunt şi tineri, sunt persoane adulte care au identităţi false şi care încearcă să se joace cu mintea copiilor pentru distracţie. Aşa cum un copil sau un adolescent urmăreşte anumite personaje, anumite modele, şi el la rândul lui îşi doreşte să fie în centrul atenţiei. 

Copiii de 13 ani au interzis în a utiliza site-urile de socializare

Teoretic, doar copiii mai mari de 13 ani se pot înscrie pe astfel de site-uri. Practic, însă, tot ce trebuie să facă pentru a trece de restricţii este să bifeze o căsuţă sau să introducă o dată de naştere. 

Mădălin Dumitru, specialist IT: Cât de uşor este să trecem de acea verificare a vârstei? Este extrem de uşor. Trebuie să înţelegem că aceste companii doresc să aibă cât mai mulţi utilizatori şi este evident că şi măsurile restrictive sunt uşor de trecut peste.

Aşa că responsabilitatea e exclusiv a părinţilor.

Dacă vrem să blocăm accesul la anumite aplicaţii sau site-uri sau dacă vrem să limităm timpul petrecut de copii pe calculator trebuie să ştim că putem face acest lucru direct din setări. De asemenea, multe telefoane vin cu opţiuni similare care ne permit să limităm timpul petrecut online de către copii.

Există şi moduri mai simple pentru a ne asigura că cei mici sunt în siguranţă pe internet. 

TikTok face anchetă, după moartea unei fetiţe de 10 ani

Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Atunci când este online, copilul să stea în aceeaşi cameră cu noi. Dacă stă pe calculator, să fie vizibil ecranul calculatorului ca să vedem ce se întâmplă. Trebuie să cunoaştem prietenii lui virtuali pe cât posibil. Copiii nu trebuie să aibă acces fără niciun fel de îngrădire la internet. 

TikTok a anunţat că face verificări după tragedia din Italia şi că lucrează la îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie a copiilor. 

"Blackout Challenge" nu e singura provocare cu urmări dramatice. 

În 2016, jocul Balena Albastră a dus la un val de sinucideri în Rusia. Iar în 2017, o altă provocare virală îi îndemna pe tineri să mănânce capsule cu detergent lichid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Semnal de alarmă tras de specialişti, după ce o fetiţă a murit din cauza unei provocări de pe un site de socializare