Șerpii veninoși, pericolul de pe potecile de munte în această perioadă
Atenţie amatori de drumeţii, virusurile nu sunt singurele pericole de care trebuie sa vă feriţi. Dimpotrivă. Dacă pe traseele montane posibilitatea infectării este aproape nulă, nu la fel este probabilitatea de a da peste şerpii veninoşi.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cei pasionaţi de drumeţii au învăţat să se ferească de reptile.
- Cel mai bine este să aveţi un băţ cu care să îndepărtaţi iarba.
Reptilele profită de momentele însorite şi pot fi întâlnite pe potecile munţilor şi în zonele stâncoase, iar o muşcătură poate pune viaţa în pericol fără un tratament de urgenţă.
Într-un sat montan din județul Hunedoara, un localnic a surprins în imagini exact momentul în care, nu departe de drum, un șarpe își încolțește prada. Astfel de momente au loc des pentru că, după hibernare, reptilele au ieșit în căutare de hrană.
Dacă nu vreți să fiţi muşcaţi de șarpe, trebuie să aveţi mare grijă atunci când alegeți locul de picnic sau traseul pentru drumeție.
Italian: Sa te plimbi in natura e foarte frumos, e o plăcere, ne relaxăm, chiar daca facem 5-6 kilometri prin pădure.
Salvamontiştii atrag şi ei atenţia asupra pericolului din iarbă sau de pe poteci. Cele mai periculoase sunt viperele care pot fi recunoscute după modelul de zig zag de pe piele.
Ovidiu Bodean, șef Serviciul Salvamont Hunedoara: Şerpii sau viperele nu atacă. Însă ele ripostează. Dacă cumva din greşeală se întâmplă să călcăm pe ea sau nu o vedem, ele ies la soare pe potecă. Ideal ar fi să fim atenţi pe potecă când mergem, să avem un pantalon sau o jambieră sau un parazăpezi, de la bocanc până undeva sub genunchi.
Cei pasionaţi de drumeţii au învăţat să se ferească de reptile. Cel mai bine este să aveţi un băţ cu care să îndepărtaţi iarba mai ales in zonele cu vegetație mare.
În cazul unei mușcături de șarpe veninos, victimele au nevoie urgentă de ajutor medical. Este extrem de important ca omul să îşi păstreze calmul pentru că adrenalina pune sangele în mişcare, lucru deloc indicat în această situatie.
Dr. Valeria Filimon - director SAJ Hunedoara: Dacă mai este cu încă o persoană trebuie automat deasupra zonei de muşcătură să se pună un garou care să nu se lege foarte strâns şi pe cât posibil persoana respectivă să nu facă foarte multe mişcări, adică dacă avem posibilitate sunăm la 112, semnal este peste tot, anunţăm echipele şi pe cât posibil persoana respectivă să fie dusă cumva spre locul de întâlnire cu echipajele de ambulanţă sau SMURD.
Pe lângă un echipament corespunzător, salvamontiştii recomandă ca turiştii să fie foarte atenţi unde păşesc. Viperele preferă locurile însorite, stâncile, dar şi zonele unde sunt aruncate gunoaie pentru că aici îşi găsesc mai uşor prada.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰