Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Sexul ca rasplata, in cuplu

In unele cupluri, "a face dragoste" este echivalent cu "a recompensa". Psihologii spun ca nu e prea bine, pentru ca avem de-a face cu o relatie bazata pe nevoi si nu pe afectiune

Vezi și

Sexualitatea. Un subiect tabu, pentru unii, subiect de ordinea zilei, pentru altii. Daca in trecut, amorul era trecut la capitolul "secrete majore", acum fetele abia asteapta sa le ofere detalii picante celor mai bune prietene. La fel si baietii, care nu ezita sa furnizeze amicilor cele mai amanuntite descrieri, desi - de cele mai multe ori - acestea sunt doar rodul imaginatiei lor prea bogate.

Sexualitatea, privita ca moneda de schimb, dateaza din vremuri imemoriale. Doar nu degeaba prostitutia este considerata cea mai veche meserie din lume. Desigur, sexul este folosit si pentru avansarea in cariera, pentru asigurarea pozitiei deja detinute, iar lista poate continua. Dar acum discutam despre sex ca modalitate de recompensa intr-un cuplu. “De cele mai multe ori, majoritatea cuplurilor se formeaza pe nevoi. Asta e un lucru nu tocmai bun si productiv, pentru ca un cuplu ar trebui sa se consolideze si sa se formeze de la niste valori. Dar cand avem de a face cu astfel de cupluri, de cele mai multe ori, apare acest fel de comportament, recompensa, care din anumite puncte de vedere poate sa reprezinte manipulare si un comportament infantil”, a explicat psihologul Anca Boalca.

Problema este, insa, mai profunda. Si variaza de la persoana la persoana. “Fiecare partener vine in cuplu cu un patern, un limbaj al iubirii. De exemplu, pentru unele persoane, sexualitatea inseamna "te iubesc". Ofera sexualitatea celuilalt partener, prin "te iubesc". Pentru alte persoane oferirea de cadouri este limbajul lui de a spune "te iubesc". Pentru alte persoane, sa spunem, ofera servicii, iti duc masina la reparat sau dau cu aspiratorul prin casa. Este o forma de a spune "te iubesc", a mai afirmat psihologul.

Astfel apar si micile trocuri in cuplu. E modul in care expresia "business de familie" capata o cu totul si cu totul alta conotatie. “Comunicarea functioneaza foarte bine. Ai facut un anumit lucru, pentru mine lucrul asta inseamna "te iubesc", asta inseamna ca eu ti-am identificat tie nevoia ta si la randul meu, iti satisfac nevoia”, mai considera Anca Boalca.

Pare echitabil, dar acest gen de comportament ar trebui sa traga un semnal de alarma asupra elementelor care stau la baza formarii respectivei perechi. “Trebuie sa ne construim cuplurile pe valori si nu pe nevoi, pentru ca o nevoie satisfacuta, se consuma si apare o alta nevoie care ar putea fi satisfacuta intr-o alta relatie sau ar putea sa fie solicitant pentru partener, sa nu poate sa satisfaca si atunci apar problemele in cuplul respectiv”, a subliniat psihologul.

Asadar dragostea nu inseamna doar nevoi, iar nevoile nu reprezinta niste calitati. Apelati cu incredere la sinceritate si nici nu renuntati la ea dupa prima dezamagire. Pana la urma se va dovedi benefica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Sexul ca rasplata, in cuplu