Antena Meniu Search
x

Șezătoare ca pe vremuri, la Muzeul Etnografic din Reghin

O şezătoare ca pe vremea bunicilor noastre a fost organizată la Muzeul Etnografic din Reghin! Zeci de localnice îmbrăcate în straie populare au depănat amintiri şi le-au învăţat pe fetele tinere obiceiuri păstrate din strămoşi. Au aflat cum se confecţionează mărgele, cum se ţese şi se tricotează.

de Redactia Observator

la 11.09.2019, 17:35

Vezi și

O şezătoare ca pe vremea bunicilor noastre a fost organizată la Muzeul Etnografic din Reghin! Zeci de localnice îmbrăcate în straie populare au depănat amintiri şi le-au învăţat pe fetele tinere obiceiuri păstrate din strămoşi. Au aflat cum se confecţionează mărgele, cum se ţese şi se tricotează. Însă şi doamnele mai în vârstă au avut ceva de învăţat. Cel mai căutat meşteşugar din România le-a arătat cum se fac o pereche de opinci.

Îmbrăcate în haine de sărbătoare, timp de câteva ore, mai multe gospodine din Reghin au tricotat au spus povești și au cântat melodii populare vechi la şezătoarea organizată la Muzeul Etnografic. Femeile mai în vârstă le-au învăţat pe cele tinere tot ce trebuie să ştie despre obiceiurile străvechi. Au avut însă şi ele de învăţat - opincărie.

De la cel mai mare meşteşugar din ţară, cei prezenţi la şezătoare au aflat că pentru opincile din piele de porc sau vită, ca acum 200 de ani, se lucrează cel mai mult. În timp ce, pentru confecţionarea unei perechi din piele industrială, se lucrează aproape două ore.

Pe timpuri existau însă şi opinci din fier, dar erau purtate doar de anumite persoane. Cei mai în vârstă au devenit nostalgici în timpul cursului de opincărie.

Meşteşugarul Alexandru Ilinca a participat la zeci de târguri naţionale. A reuşit să impresioneze cu munca sa de la tineri până la miniştri, vedete de televiziune sau cântăreţi de muzică populară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Șezătoare ca pe vremuri, la Muzeul Etnografic din Reghin