Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august. Iată ce NU este bine să faci în această zi!
Mărturii despre existenţa sărbătorii Sfintei Marii sunt încă de la începutul secolului al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, însă, cinstirea Maicii Domnului este prezentă înainte de această perioada.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mărturii despre existenţa sărbătorii Sfintei Marii sunt încă de la începutul secolului al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, însă, cinstirea Maicii Domnului este prezentă înainte de această perioada.
Maica Domnului este singură persoană dintre sfinţii Bisericii Ortodoxe care are o rânduiala liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului.
Cei care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cânta imnuri precum Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locaşului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare.
Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, zi în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului, trecerea ei în nefiinţă.
- Atenție, să NU spuneți „La mulţi ani” pe 15 august celor care poartă numele Sfintei Maria! E mare păcat....
- ATAC LA PARIS: O mașină a intrat într-un restaurant! O fată de 13 ani a fost UCISĂ, sunt mai mulţi RĂNIŢI....
- DETALII CUTREMURĂTOARE despre Cristian, poliţistul de 27 de ani găsit împuşcat în cap în această dimineaţă!...
- Preşedintele Iohannis şi ministrul Apărării, la festivităţile de Ziua Marinei. 3.000 de militari ai Forţelor...
- ACCIDENT GRAV în Italia! ȘASE ROMÂNI au ajuns la spital, după ce microbuzul în care se aflau s-a ciocnit frontal...
- Un român a avut parte de o moarte CUMPLITĂ în Italia! Barmanul de 21 de ani a pierit CARBONIZAT după ce mașina...
Iată de ce pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani” şi se spune că este mare păcat, pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălțarea Fecioarei Maria. 15 august este ziua în care facem pomenire de mutarea ei din această viaţă, la cea veşnică.
Ce nu este bine să faci în această zi
◾Nu se spală rufe! Se spune că cine spală haine va avea parte numai de ghinioane toată viaţa.
◾Nu ai voie să te tunzi! Se spune că atât bărbaţii, cât şi femeile nu au voie să se tundă. Cei care o vor face şi aruncă părul la gunoi riscă să chelească.
◾Nu este bine să stai cu uşa închisă de Sfânta Maria. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creştinilor pentru a împărţi harul sau divin.
◾Nu e bine să te scalzi. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soarta.
◾ De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi inapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului.
◾Nu se aprinde focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.
Ce este bine să faci de Sfânta Maria
◾De Sfânta Maria 2017 se merge la biserică şi se participă la slujbă.
◾Ziua de 15 august este ultima în care mai poţi culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecţiuni.
◾Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată, chiar dacă nu mai este zi de post.
Potrivit Traditiei, adormirea Maicii Domnului a fost vestita de de Arhanghelul Gavriil. Sfantul Maxim Marturisitorul, cel care a redactat "Viata Maicii Domnului", spune ca Arhanghelul Gavriil intinzandu-i ramura de finic, i-a grait: "Fiul si Domnul tau te cheama: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astazi, asa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pamantului, asa vei bucura de ostirile ceresti prin urcarea ta, cea binecuvantata care ai facut sa straluceasca inca si mai mult sufletele sfintilor".
Dupa ce a fost instiintata de Sfantul Arhanghel Gavriil ca va trece din lumea aceasta la viata vesnica, Fecioara Maria i-a intarit pe cei apropiati prin cuvintele: "Nu faceti din mutarea mea pricina de doliu, ci umpleti-va de bucurie si mai mare. Doresc sa merg la Fiul meu, Cel ce daruieste tuturor fiinta si viata. Si cand ma voi duce la El, nu voi inceta sa ma rog si sa mijlocesc pentru voi, pentru toti crestinii si pentru lumea intreaga, ca Cel ce o judeca in milostivirea Sa, sa se milostiveasca de toti credinciosii si sa-i intareasca si sa-i duca pe calea vietii, iar pe cei necredinciosi sa-i intoarca si sa-i faca pe toti o singura turma a Bunului Pastor care si-a dat sufletul pentru oile Sale si le cunoaste si ai Sai il cunosc!"
Apoi a multumit Domnului pentru toate, iar Mantuitorul a venit la ea impreuna cu cetele ingeresti si i-a zis: "Fericita fii si sa se bucure inima ta. Pentru harul care ti-a fost dat, tot sufletul care va chema numele tau cu sfintenie nu va fi lepadat, ci va afla mangaiere si milostivire in aceasta viata si veacul viitor. Iar tu intra in salasurile cele vesnice cu pace, bucurie ca sa vezi slava mea si sa te bucuri prin harul Duhului Sfant". Dupa aceste cuvinte, Maica Domnului si-a dat obstescul sfarsit. Si-a incredintat sufletul Fiului ei. In icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb.
Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii pentru vestirea Evangheliei, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la inmormantarea Maicii Domnului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰