Antena Meniu Search
x

Sfântul Andrei, ocrotitorul României. La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele acestui sfânt!

Sfântul Andrei este sărbătorit de creştini-ortodocşi, în fiecare an, pe 30 noiembrie. Sfântul Andrei este cunoscut ca şi creştinătorul neamului românesc.

Sfântul Andrei, ocrotitorul României. La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele acestui sfânt!

Sfântul Andrei este sărbătorit de creştini-ortodocşi, în fiecare an, pe 30 noiembrie. Sfântul Andrei este cunoscut ca şi creştinătorul neamului românesc.

Aproape 720.000 de români, dintre care 368.523 bărbați și 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica, de ziua Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului  Administrației și  Internelor (MAI).

Ce spune Biblia despre Sfântul Andrei

Din Biblie aflăm că Sfântul Andrei este fratele Sfântului Apostol Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum și erau pescari.

Pe acelaşi subiect

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus și zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii", Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: "Am găsit pe Mesia, care se tâlcuiește Hristos". De aceea Andrei a fost numit 'Cel dintâi chemat'.

Numele 'Andrei' derivă din grecescul 'Andreas', care înseamnă 'viteaz', 'bărbătesc'. Tradiția Bisericii arată că, după înălțarea lui Hristos la cer și după Cincizecime, apostolii au tras la sorți ca să meargă în toată lumea pentru propovăduire.

Atunci, lui Andrei i-au căzut sorții să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția (în prezent Dobrogea) și până în Crimeea. Andrei a avut și un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roșie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat „Ocrotitorul României”. Același for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească națională. Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică și este zi liberă din 2012.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Andrei

Tradiţia spune că fetele nemăritate îşi pot visa, în noaptea de Sfântul Andrei, bărbatul ursit.

Pentru a ne feri de duhurile rele, în noaptea Sfântului Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio casă. Din străbuni, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi. În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis.

De Sfântul Andrei femeile întorc oalele şi cănile cu gura în jos sau scot din soba cenuşa caldă pentru că strigoii să nu se adăpostească la căldura sau împrăştie prin curte bucăţi de pâine pe care strigoii să le mănânce şi să nu mai intre în casă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Sfântul Andrei, ocrotitorul României. La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele acestui sfânt!