Antena Meniu Search
x

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir, sărbătorit pe 26 octombrie

Sărbătoare mare pentru creștini. Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de mir, este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. A fost ucis în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. Î

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir
Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir, sărbătorit pe 26 octombrie

Sărbătoare mare pentru creștini. Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de mir, este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. A fost ucis în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. În tradiţia populară, Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii.

Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său.

Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dumitru este creştin, fapt care l-a mâniat foarte tare. Aşa că, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor.

Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dumitru dacă sunt adevărate cele auzite despre el, că şi-a dat toată averea săracilor şi că se închină lui Dumnezeu. Dumitru a mărturisit că este creştin şi a defăimat închinarea la zei. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dumitru a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.

În oraşul în care a trăit există astăzi o Biserică închinată Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir.

Sfântul Dumitru 2018. Tradiţii şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci în această zi

În această zi sfântă, marcată cu cruce roşie în calendar, trebuie să țineți cont de anumite obiceiuri și tradiții pentru a nu avea ghinion şi a vă merge bine.

Femeile nu au voie să se machieze, pieptene ori să facă parada modei, avertizează tradiţia. Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodăresc, iar relaţia cu soţul nu va fi una uşoară.

Nu se lasă mizerie în curtea casei. Înainte cu două zile de Sfântul Dumitru trebuie strânse toate deşeurile, crengile uscate şi frunzele pline de noroi din curte.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir, sărbătorit pe 26 octombrie