Sfântul Trifon, ocrotitorul viilor, sărbătorit cu bucate la ceaun în Gorj
Un obicei străvechi prinde viaţă în această perioadă, an de an, în satele din județul Gorj. De Sfântul Trifon, viile sunt stropite cu agheasmă. Din bătrâni se spune că apa sfințită ține dăunătorii la distanță și podgoriile vor fi mai bogate toamna, la recoltă. După Botezul Viilor, în jurul plantaţiilor se întind mese şi se gătesc bucate la ceaun.
Un obicei străvechi prinde viaţă în această perioadă, an de an, în satele din județul Gorj. De Sfântul Trifon, viile sunt stropite cu agheasmă. Din bătrâni se spune că apa sfințită ține dăunătorii la distanță și podgoriile vor fi mai bogate toamna, la recoltă. După Botezul Viilor, în jurul plantaţiilor se întind mese şi se gătesc bucate la ceaun. Toate au fost udate cu vin nobil produs în zonă.
De mai bine de un secol, Sfântul Trifon, despre care se spune că este ocrotitorul livezilor și grădinilor, este sărbătorit în plantațiile de viță de vie din Gorj. În ziua în care este celebrat, preoții sfințesc podgoriile ca să fie ferite de dăunători și să dea recoltă mai bogată.
Viticultorii se roagă și ca vremea să fie de partea lor. Anul trecut, hectare întregi au fost distruse de îngheț și secetă. Pământul este acum prea uscat, iar căldura ar putea afecta culturile.
Toți sătenii participă la botezul viilor. În ceaune sau oale de pământ, cei mai iscusiți bucătari ai locului pregătesc tot felul de preparate tradiționale.
Mâncărurile au fost stinse cu țuică fiartă și vin produs în zonă. Nici lăutarii nu au lipsit de la petrecerea care s-a întins până la apus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰