Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: „Sfatul Batranilor” din Copsa Mica

Cine nu are batrani sa-si cumpere! Si cine are, sa-i asculte. Si sa bage la cap ce au de spus. Primarul din Copsa Mica nu doar ca i-a ascultat, dar a facut si un pas in plus. A infiintat un Sfat al Batranilor, o organizatie din care fac parte oamenii chibzuiti

Vezi și

Intelepciunea este un fruct rar. Cules prea devreme, nu are savoare. Cules prea tarziu, se ofileste. Iar intelepciunea vine cu varsta.

Din vremuri imemoriale, batranii satului erau cei care calculau fiecare decizie luata de conducatori si dadeau sfaturi in toate problemele comunitatii. Erau cei care aveau o vorba buna pentru cei aflati la ananghie si o solutie pentru orice problema. Aruncati in vartejul revolutiilor, cea industriala, cea tehnologica, am uitat ca, uneori, mai avem nevoie si de sfatul celor trecuti prin apele nu mereu linistite ale vietii. “Sfatul Batranilor a fost infiintat in primul an in care am fost ales ca si primar”, a declarat Daniel Mihalache, primarul din Copsa Mica.

Edilul a inteles de la inceput ca un oras nu se conduce de unul singur. Ar fi imposibil pentru un singur om sa ia asupra lui toate problemele comunitatii. N-ar fi, in primul rand, intelept. “Sfatul Batranilor a fost in permanenta un ajutor pentru oras, fiind un for consultativ, multi dintre ei fac parte din grupul de dezbateri publice si fiecare proiect are nevoie de dezbatere publica, asa ajutorul este foarte mare”, a mai spus Mihalache.

Asa ca din 2004, orasul are, dupa cum v-ati dat seama, un Sfat al Batranilor. Nu va lasati pacaliti nici de nume, nici de senectutea membrilor. Batranii din Copsa Mica, pe langa proverbiala intelepciune, i-ar putea face de ras si pe adolescenti.

Cand nu sunt pe teren, sa intrebe oamenii de probleme, sunt la sediu. Unde fac exact acelasi lucru. “Problema e cu legatura apei potabile. A doua problema pe care ne-o pun oamenii e canalizarea, legarea la canalizare. A treia problema e trotuarele. trotuarele in Copsa Sat lasa de dorit”, sustin batranii.

Stau, cantaresc, gandesc, gasesc solutii. Ei au inteles ca o comunitate nu se poate dezvolta, nu poate progresa atata vreme cat interesul unui singur om primeaza peste nevoile celorlalti. Asa ca, in fiecare zi, incearca sa transforme populatia orasului intr-o comunitate. Un pas mic spre un tel comun in fiecare zi. Dar un pas inainte. Intr-o luna de zile au reusit sa schimbe destinul unui copil. “Prin donatia memebrilor nostri, prin colecatarea de fonduri am strans o suma impresionanta de bani pe care am donat-o unui minor care s-a nascut infirm”, a explicat Iuliu Domsa, presedinte al Sfatului Batranilor.

Iar actiunile lor nu se vor opri atata vreme cat oamenii au nevoi. Si lipsuri. Si probleme. Cat vor mai putea pasi, cat vor mai putea gandi, batranii din Copsa Mica vor face. Oamenii au vazut si au inteles acest lucru si le-au acordat increderea de care aveau nevoie. “Functia asta nu este batuta in cuie. Din patru in patru ani se voteaza prin vot unanim. Deci am fost reales, a doua oara si avem un statut foarte bine documentat. Exemplul nostru, am fost primii in tara si in judet, au luat alte orase si comune acest exemplu”, a mai precizat Iuliu Domsa.

Un exemplu care, aplicat la o scara larga tot nu ne-ar rezolva problemele. Dar, cu siguranta, ne-ar aduce mai aproape de o solutie. Mai aproape de cat am fost ieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: „Sfatul Batranilor” din Copsa Mica