Ce trebuie să știi când vrei să cumperi o locuință
Este important să fii informat când iei decizii financiare semnificative, iar cumpărarea unei locuințe este una dintre hotărârile care contează. De aceea, este esențial să îți acorzi timp pentru a învăța mai multe despre ce implică o astfel de achiziție.
- Sfaturi pentru achiziționarea unei locuințe
- Negocierea este esențială
În perioada stării de urgență, oferta de case și apartamente de vanzare a scăzut, deoarece și puterea de cumpărare s-a diminuat. Mulți potențiali cumpărători au întâmpinat probleme financiare, având contractele de muncă suspendate sau anulate. Cu toate acestea, prețurile locuințelor nu s-au schimbat semnificativ în timpul pandemiei.
Înainte de pandemia de coronavirus, piața imobiliară se afla la una dintre cele mai bune cote din ultimii 30 de ani. Situația exactă în acest sector se va putea vedea în următoarele două-trei luni, iar analiștii imobiliari speră că se va ajunge la un echilibru între cerere și ofertă.
Achiziționarea unei locuințe este, așadar, un pas important, care implică riscuri financiare. De aceea, este necesar să iei în considerare anumiți factori, înainte de a lua o asemenea decizie:
Gândește-te la viitor
Achiziționarea unei case este unul dintre cele mai mari angajamente financiare pe care le faci în viață. De aceea, înainte de a semna contractul pentru cumpărarea unei locuințe, pe care o consideri, în acel moment, potrivită, gândește-te și la planurile pe termen lung. Ai de gând să îți păstrezi jobul actual? Vrei să te căsătorești? Vrei să ai copii? Dacă nu ești 100% sigur că locuința pe care vrei să o cumperi va fi potrivită și nevoilor tale de peste 5-7 ani, este indicat să continui căutările.
Cumpără casa pe care ți-o poți permite
Contextul epidemiologic actual ne-a arătat cât de mult se pot schimba lucrurile de la o zi la alta. Angajați care până ieri aveau un loc de muncă stabil și un salariu care le acoperea cheltuielile de bază sunt astăzi în poziția de a-și căuta un nou job. De aceea, este important ca, în momentul în care faci achiziții semnificative, să nu alegi ceva ce nu îți poți permite.
Chiar dacă poți obține un credit avantajos de la bancă, este esențial să calculezi foarte bine veniturile pe care le obții și să iei în considerare și potențialele riscuri (scăderi salariale, pierderea locului de muncă, cheltuieli neprogramate), astfel încât să fii sigur că poți plăti ratele chiar și în momentele financiare dificile.
Nu ezita să negociezi
Un pas important pe care să îl faci înainte de a achiziționa o locuință este să înveți să negociezi. Oricât de mult ți-ar plăcea o casă, nu te arăta dispus să plătești prețul pe care proprietarul îl cere, dacă nu consideri că aceea este valoarea reală a construcției. Analizează cu atenție fiecare cameră a locuinței și caută punctele slabe care te-ar putea ajuta să obții un preț mai mic. De la sistemul electric până la starea ușilor și a ferestrelor, de la materialele de construcție până la designul exterior, fiecare element este relevant pentru un cumpărător.
Citește cu atenție contractele
Achiziționarea unei case implică un contract de vânzare-cumpărare pe care îl faci cu proprietarul. Înainte de a-l semna, asigură-te că tot ce ați discutat anterior este stipulat în contract. Totodată, atunci când iei un împrumut de la bancă pentru a cumpăra locuința pe care ți-o dorești, este esențial să citești cu atenție termenele și condițiile de aprobare a creditului. Verifică dacă dobânda este variabilă, dacă rata este fixă și care este suma pe care o vei plăti la final. Dacă toate aceste detalii sunt mulțumitoare, nu mai rămâne decât să semnezi contractele și să te bucuri de noua ta casă.
Achiziționarea unei locuințe poate fi o decizie de câteva zile sau de câțiva ani. De aceea, este important să iei în calcul toate posibilitățile și să nu îți fie teamă să pui întrebări atunci când ai nelămuriri
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰