Impozitul forfetar pentru intreprinzatori intra in vigoare de la 1 iulie
Pentru ca Finantele stau prost cu banii, guvernul pune un impozit forfetar pe micile afaceri din mai multe domenii. Intreprinzatorii vor plati statului o suma fixa, indiferent daca au sau nu profit. Masura urmeaza sa intre in vigoare chiar de la 1 iulie.
O shaormerie din centrul Bucurestiului va plati mai mult decat una de la periferie sau dintr-un alt oras. De exemplu, in Capitala, un restaurant de 50 de metri patrati din va plati 6.000 de lei pe an, in timp ce altul de aceeasi marime, dar amplasat in provincie, da numai 1.400 de lei. Un bir prea mare pentru comerciantii de shaorma care ameninta ca vom fi usturati la buzunare, cu preturi mai mari, daca forfetarul va fi aplicat.
Pentru ca lipsa bonului inseamna evaziune fiscala, statul impune, de luna viitoare, un impozit fix pentru firmele din mai multe domenii unde economia neagra are un nivel ridicat. In afara de restaurante, sunt vizate pensiunile si hotelurile, dar si atelierele service sau taximetristii. Fiscul calculeaza un venit mediu pentru fiecare obiect de activitate si taxeaza o suma fixa, anuala.
"Am tinut seama de amplasament, de vad comercial. In studiul nostru a iesit ca, de exemplu, un hotel de trei stel,e in Bucuresti, va plati 75 de euro pe an pe camera", a declarat Maria Grapini, ministru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.
Adunat, patronul unui hotel de trei stele cu 150 de camere, din statiunea Mamaia, poate plati la stat chiar si 14.000 de euro.
Probleme vor avea cei care nu au clienti. Indiferent daca vor inregistra sau nu profit, comerciantii vor fi nevoiti sa achite impozitul forfetar catre stat. Asa cum s-a intamplat si in 2009, cand se aplica impozitul minim. Fiscul spera sa colecteze din impozitul forfetar 15 milioane de euro numai in primul an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰