Siguranţa elevilor, o problemă naţională. Majoritatea şcolilor nu au pază asigurată
Siguranţa elevilor nu este o prioritate pentru autorităţi. În mii de şcoli din ţară, poţi să intri fără ca cineva să te întrebe cine eşti şi ce cauţi acolo. O echipă Observator a făcut acest experiment, iar rezultatul a fost şocant.
Siguranţa elevilor nu este o prioritate pentru autorităţi. În mii de şcoli din ţară, poţi să intri fără ca cineva să te întrebe cine eşti şi ce cauţi acolo. O echipă Observator a făcut acest experiment, iar rezultatul a fost şocant. Reporterul nostru s-a plimbat nestingherit pe holurile a trei şcoli, printre copii, şi a ajuns chiar şi în cancelarie.
Niciun lacăt pe poartă. Niciun paznic. Nimic nu ne împiedică să intrăm în curtea acestei şcoli din Mehedinţi. În sălile de clasă, sunt elevii din ciclul primar: "Atât de simplu este să intri într-o școală. Nimeni nu m-a oprit până în acest loc".
Ajungem chiar şi în cancelarie. Găsim aici şi câteva documente oficiale, lăsate în văzul tuturor.
Suntem avertizați că este interzisă intrarea persoanelor străine în școală.
Încă o școală, aceeași situație. În afara anunțului tipărit pe o coală A4, nimic nu ne opește să ne plimbăm în voie printre copiii aflați în pauză.
În a treia şcoală, câţiva profesori chiar trec în grabă pe lângă reporterul Observator.
Directorul mărturisește că nu are nicio soluție. Sistemul de supraveghere video al școlii se dovedește inutil.
Potrivit legii, echipaje de la Poliţia Locală, Naţională sau Jandarmerie ar trebui să patruleze în zona școlilor. Ministrul de Interne, Marcel Vela, ar vrea ca fiecare școală să fie supravegheată de câte un polițist local.
Însă în Vaslui, Darabani sau Orșova, primarii vor să desființeze poliția locală. Este prea scumpă în raport cu serviciile pe care le prestează, spun edilii.
Potrivit Inspectoratului Şcolar General, în județul Mehedinți, din 210 unități școlare, doar 30 au pază asigurată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰