Simbolul unirii din Craiova, lăsat în paragină, în ciuda valorii sale
Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Olteniei, poate cel mai cunoscut simbol al Unirii Principatelor Române, zace azi în paragină.
Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Olteniei, poate cel mai cunoscut simbol al Unirii Principatelor Române, zace azi în paragină. În ciuda valorii uriaşe a edificiului, el a fost lăsat să se degradeze, fără să se caute soluții pentru conservarea sa. Așa s-a ajuns ca reabilitarea monumentului să fie evaluată la un preţ mai mare decât cel plătit pentru refacerea Cazinoului din Constanța.
La 1832, în inima Băniei, s-a pus piatra de temelie a Şcolii Centrale. O clădire în care, câţiva ani mai târziu, se organizau adevărate mişcări pentru afirmarea națiunii române.
Încă de la deschiderea sa, Şcoala Centrală a avut un rol marcant în istoria zbuciumată a neamului nostru. Acolo îşi avea sediul Guvernul Revoluționar, şi tot acolo, între 13 și 15 iunie 1848, s-a citit Proclamația de la Islaz.
La nici un deceniu distanţă, Ţara Românească fremăta în dorința de a se uni cu Moldova. Primele veşti despre tratative au ajuns la Craiova la 1857. Craiovenii s-au prins în prima Horă a Unirii, în faţa clădirii şcolii centrale. Iar momentul a fost imortalizat de un mare pictor al românilor.
Încercările și planurile autorităților locale de a restaura monumentul au dat greş ani la rând. Iar costurile au ajuns prea mari pentru bugetul orașului.
Anul trecut, primăria a pasat responsabilitatea la Compania Naţională de Investiţii.
Specialiştii atrag atenţia că fiecare zi de întârziere aduce costuri în plus. Iar clădirea care deja este catalogată în clasa a doua de risc seismic nu mai are mult până se va prăbuşi.
Potrivit primăriei Craiova, reabilitarea monumentului ar costa peste 110 milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰