Video Singura fabrică construită după '90 produce decoruri pentru teatru. Investiţie de 2,5 milioane de lei a Ministerului Culturii
Singura fabrica din România ridicată de statul român dupa 1990 este la Timișoara. Fabrica de Decoruri a Teatrului Național a intrat în atenția Ministerului Culturii, care dă acum banii necesari pentru extinderea productiei. Cu 2,5 milioane de lei va fi cumpărată aparatură performantă, astfel încât atelierele unice în tară, din orașul de pe Bega, să furnizeze decoruri pentru toate instituțiile de cultură din România sau chiar din străinătate.
Până când o piesă de teatru ajunge în fața publicului, e cale lungă. Actori, regizori, scenografi, dar şi tâmplari, sudori, tehnicieni sau croitorese contribuie la succesul de pe scenă. Sunt oamenii fără de care producția nu e completă. Ministerul Culturii alocă două milioane şi jumătate de lei pentru extinderea producției.
Ion Rizea – director adjunct Teatrul Național Timișoara: Grație fondurilor de la Ministerul Culturii o să putem să ne înnoim că să zic așa. Să avem în sfârșit o dotare corespunzătoare pentru 2022. Vom achiziționa niște CNC-uri, bancuri de lucru și tot ce este este necesar că să putem face producție așa cum trebuie.
Dotarea fabricii de la Timișoara reprezintă un mare pas înainte și dă startul unei noi industrii – industria meșteșugarului de teatru. Ovidiu Moldovan lucrează în domeniu de 20 de ani. În atelierul lui, dă viaţă lemnului.
Ovidiu Moldovan - tâmplar: Nu sunteți un tâmplar banal, ci unul care pune în scenă și viziunile artistice ale scenografului. Dar, normal, mai colaborăm, mai dăm idei.
Ținutele actorilor se fac tot în fabrică ridicată în 2012
Rafila Giuchici, croitoreasă: Am deja 31 de ani în teatru și fiecare piesă e o provocare că nu e ceva care să fie clasic, tot timpul e ceva nou. Tot timpul te pune în dificultate o piesă. La final ai satisfacția că e wow și când le văd pe scenă e și mai spectaculos
Prețul unui decor de teatru poate ajunge la zeci de mii de euro. Cele produse la Timișoara sunt chiar şi de 5 ori mai ieftine decât decorurile realizate de firmele private.
Ada Hausvater – manager Teatrul Național Timișoara: Ne dă ocazia de a construi decoruri pentru toată țara la cu totul și cu totul alte prețuri. Meseria asta specială de teatru de tâmplărie, mecanică sunt întru totul specifice, se poate lucra doar cu anumite materiale, care par într-un fel, care arată într-un fel Construcția este specifică nouă. Noi până acum am putut lucra doar pentru noi, aveam dotări destul de învechite, produceam dotările noastre. Acum vom putea produce, după achiziționarea acestor aparate, și pentru alte teatre, de fapt asta ne-am dorit de la bun început.
În fabrică de decoruri ce se întinde pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați s-a investit peste un milion de euro. Acum, cu banii de la ministerul Culturii, decorurile produse aici pot ajunge pe marile scene ale lumii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰