Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pandemia ne-a arătat din nou ce ştim de mulţi ani: sistemul sanitar e îngenuncheat

Spitalele sunt într-o stare jalnică, iar secţiile de terapie intensivă, complet depăşite. Şi de data asta ascunderea incompetenţei prin cârpeli. Preţul plătit a fost însă prea mare: secţiile au devenit adevărate bombe. Care fac victime, în loc să salveze. În doar câteva minute, România a pierdut 16 paturi de ATI şi un specialist care o perioadă nu va putea trata pacienţi.

de Redactia Observator

la 15.11.2020 , 22:17

Prizele şi instalaţiile sunt vechi de zeci de ani, iar medicii şi asistenţii, epuizaţi şi neinstruiţi cum să reacţioneze dacă se întâmplă ceva.

Carmen Mărginean, medic ATI: "În majoritatea spitalelor din România, pregătirea se face doar pe hârtie, prin semnarea unei hârtii dar nu se fac lecţii practice, nu se fac simulări, alarmele din majoritatea spitalelor nu sunt testate. În străinătate se testează în fiecare săptămână."

1.300 de paturi de ATI. Atâtea avea România aseară pentru pacienţii cu COVID-19. Insuficiente. Pacienţi în stare gravă au murit aşteptându-şi locul într-o secţie de terapie intensivă.

Vezi și

Laura Zarafin, medic: "Au făcut stop pe secţii, da. Au fost resuscitaţi, unii cu succes, unii fără"

Ca mai tot ce se întâmplă pe la noi, şi pandemia ne-a luat pe nepregătite. Iar lipsurile au fost acoperite cu cârpeli.

Ca să primească mai mulţi pacienţi, au fost băgate paturi suplimentare în secţiile vechi, insalubre şi fără aparatura necesară. 16 paturi avea secţia de terapie intensivă de la Spitalul din Piatra Neamţ. Acum, e cu lacătul pe uşă. Paturile puţine sunt acum şi mai puţine.

Nu s-au pierdut doar vieţilor celor internaţi ci şi zeci de vieţi a celor care nu se mai pot interna. Din păcate, suntem de câteva săptămâni mult dincolo de limita de suportabilitate a sistemului medical atât din punct de vedere uman cât şi material.

Supravieţuitorii au fost duşi azi noapte la Leţcani, în spitalul care a început să primească bolnavi luna trecută, după şase luni de amânări şi două inaugurări.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: "Am făcut această evaluare pentru a vedea dacă avem personal, şi este, dacă sunt pregătite acele paturi, şi sunt, deocamdată se operaţionalizează primele 30 de paturi"

Spitalul are însă 250 de locuri dintre care peste 100 de terapie intensivă. Nici acum, când suntem iar într-un moment dramatic, nu sunt toate paturile funcţionale. Azi noapte, s-a apelat din nou la soluţia de avarie. Unul din saloanele încuiate a fost deschis pentru cei 6 pacienţi de la Piatra Neamţ.

Carmen Dorobăţ, manager Spital: "De mâine vom cere suplimentare de personal prin detaşare de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică"

Doar că deficitul de anestezişti e uriaş, de 40%. Avem aproape 2.000 de doctori din care 750, rezidenți.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Pandemia ne-a arătat din nou ce ştim de mulţi ani: sistemul sanitar e îngenuncheat