Antena Meniu Search
x

Video Situație dramatică în satele din Hunedoara rămase fără medici de familie. ”Soluţia aparţine legiuitorilor”

Medicii hunedoreni trag un semnal de alarmă. Daca nu se iau măsuri este posibil ca în viitorul foarte apropiat un număr mare de oameni să rămână fără medic de familie. Numai în judetul Hunedoara există un deficit de 38 medici de familie în oraşe si de opt medici de familie în mediul rural. 

de Redactia Observator

la 15.02.2021, 14:04

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Din cei 194 medici de familie care au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Hunedoara, 60 de medici sunt pensionaţi, dar își continuă activitatea. Alţi 60 de medici au vârsta cuprinsă între 61 si 65 ani, deci sunt şi ei pensionabili. Colegiul Medicilor avertizează că dacă nu se iau măsuri în viitorul apropiat s-ar putea ajunge la o adevărată criză. 

Elisabeta Irimie, vicepresedinte Colegiului Medicilor de Familie: Este o problemă veche, care a rămas mereu nerezolvată. Soluţia aparţine legiuitorilor. Ei trebuie să facă modificări legislative, să ia niște măsuri pentru încurajarea medicilor de familie din teritoriu. Această atitudine de ignorare a problemelor medicinei de familie atrage după sine lipsa de interes a noilor absolvenţi faţă de această specialitate. 

Oamenii spun că medicii de familie sunt foarte importanţi pentru ei şi că au mare încredere în ei. 

Localnic: Foarte mult contează pentru noi, pentru că la orice oră când mergem se poate servi cu reţete, cu asta şi suntem sub control. 

Localnică: Mă gândesc că dacă suntem bolnavi, trebuie să ne trateze cineva, nu? 

Localnică: La o anumită vârstă e foarte important medicul de familie, deci nu se pune problema. 

Soluții ar exista

Situația este critică în oraşe, dar dramatică în mediul rural, unde comune întregi nu au medic de familie de mult timp. Soluţii ar exista. 

Călin Petru Marian, prefect județul Hunedoara: Să implicăm și autoritățile publice locale, și vorbim aici de către primarii de a da un sprijin financiar și anumite suporturi financiare medicilor de familie care vor să se instaleze în spațiul rural. 

Adrian Nicolae David, director Casa de Asigurări de Sănătate: Este o problemă care afectează întreagă țară. Soluţiile care contează cu adevărat pot veni numai prin anumite modificări legislative sau prin decizii care să schimbe configuraţia modului în care sunt admiși medicii la examenele de rezidenţiat.  

Medicii de familie asigură 80% din consultațiile medicale acordate într-un an. Lipsa lor poate avea efecte grave, de la o aglomerare exagerată a asistenței medicale din ambulatoriu și spitale, până la agravarea generală a stării de sănătate a populației. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Situație dramatică în satele din Hunedoara rămase fără medici de familie. ”Soluţia aparţine legiuitorilor”