Antena Meniu Search
x

Slăbiciuni de PRIMAR! Cei care conduc marile oraşe din România, în cătuşe

În anul 2012, românii votau politicienii locali, sperând la schimbare. Nu a fost aşa. Trei ani mai târziu toate promisiunile s-au dovedit false

În anul 2012, românii votau politicienii locali, sperând la schimbare. Nu a fost aşa. Trei ani mai târziu toate promisiunile s-au dovedit false

Deşi milioane de români au crezut că vor scăpa de corupţie s-au înşelat. Odată ajunşi în fotoliile de primari, politicienii au început să facă ce ştiu mai bine: să fure.

Iată cazul câtorva dintre cele mai titrate scandaluri din politică de anul acesta:

CONSTANŢA. Radu Mazăre, primarul cu mai multe dosare de corupţie

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a ”abdicat” de la conducerea oraşului pe 22 mai, după 15 ani de domnie. Totodată, el şi-a dat demisia din orice funcţie deţinută în PSD, partidul pe care nu l-a trădat în tot acest timp. El era la conducerea filialei PSD Constanţa din noiembrie 2004, moment în care a şi intrat în PSD.

Prima problemă reală a lui Radu Mazăre a început în 2008, când procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 persoane, inclusiv Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pentru restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza. Prejudiciul este de 114 milioane euro. Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La 8 aprilie 2014 a fost reţinut pentru prima data pentru luare de mită de la un afacerist israelian care a coordonat construirea cartierului social Henri Coandă.

Banii, 175.000 de euro, au fost ascunşi prin conturi nedeclarate din Israel. În dosarul care i-a pus capac, Mazăre este acuzat de corupţie, fiind acuzat de procurorii DNA că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, cu care este prieten de-o viaţă. Fostul primar al Constanţei a stat în arest în perioada 3 aprilie – 24 iunie, data de la care a dispărut din viaţa publică.

El a câştigat ultimele alegeri locale din 2012 bazându-se în principal pe votul pensionarilor care primeau lunar un pachet cu ajutoare. Pentru a câştiga popularitate, Mazăre a inventat carnavalul din Mamaia, pe care l-a condus din vârful carelor alegorice. În prezent, Radu Mazăre este sub control judiciar. Funcţia de primar interimar este deţinută de Decebal Făgădău, fostul viceprimar al Constanţei.

NEAMŢ. Gheorghe Ştefan „Pinalti", patru dosare penale

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ până în martie 2015 (a demisionat pe când era încă în arest preventiv la Rahova), are la activ nu mai puţin patru dosare penale foarte grele. El a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft (acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani).

Procurorii susţin că în baza unei înţelegeri cu omul de afaceri Dorin Cocoş, „Pinalti” a pretins şi primit suma de 3.996.360 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra ex-ministrului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.

Ştefan recunoaşte că a intermediat întrevederea dintre Cocoş, Dinu Pescariu, Dinu Mihail şi Florică Claudiu de la Euro Hotel şi că a acceptat propunerea de a se încasa comisioane pentru partid, însă neaga faptul că ar fi primit vreo sumă de bani.

A stat în arest preventiv timp de cinci luni şi jumătate (din 29 octombrie 2014, până pe 15 aprilie 2015). În arest la domiciliu a stat două luni (până pe 15 iunie), acum este sub control judiciar. În afara de dosarul amintit, Gheorghe Ştefan este trimis în judecată de DNA în alte două dosare penale: Strong Montaj (acuzat de spălare de bani) şi Giga Tv (acuzat de instigare la trafic de influenţă), scrie Adevărul.ro.

De asemenea, este urmărit penal de DNA în dosarul Poşta Română (acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu).

ARGEŞ. Primarul Piteştiului, luare de mită şi abuz în serviciu

Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti este trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Faptele la care se referă procurorii vizează încheierea, executarea şi prelungirea contractului de asociere în participaţiune între societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000 S.A. şi societăţile comerciale private CNCD şi Girexim Universal S.A, asociere care a prejudiciat bugetului local al Municipiului Piteşti cu 6,3 milioane euro.

Edilul a fost arestat preventiv în toamna anului trecut şi a petrecut 9 luni în arest, timp în care a acuzat probleme grave de sănătate şi a slăbit aproape 20 de kilograme. Din data de 14 august, de când a ieşit din arest pentru a fi cercetat sub control judiciar, şi până la momentul de faţă, Tudor Pendiuc a evitat să spună clar dacă şi pentru când are în vedere întoarcea în funcţia de edil şef.

OLT. Darius Vâlcov şi Minel Prina

Ultimii doi primari ai oraşului Slatina - Darius Vâlcov şi Minel Prina - sunt acum în vizorul DNA, fiind acuzaţi de săvârşirea unor fapte grave de corupţie în timpul cât au ocupat funcţia de demnitar. Vâlcov a fost acuzat, în plus, şi de fapte similar de corupţie cât a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta IV.

Anchetatorii DNA susţin că au dovezi că cei doi foşti edili ai Slatinei şi-au însuşit sume imense de pe urma licitaţiilor organizate la nivelul primăriei.

BACĂU. Romeo Stavarache, două dosare de corupţie

Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a fost ales prima oară de băcăuani în 2004, când l-a detronat pe fostul edil Dumitru Sechelariu. Deşi a venit în primărie cu sloganul „Voi reda Bacăul băcăuanilor“, în cele trei mandate de primar, scandalurile s-au ţinut lanţ.

După o lungă perioadă, în care a fost protejat de oamenii din Justiţie, în 2014, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată de procurori, pentru fapte de corupţie, în două dosare penale. El este acuzat luare de mită în valoare de 2,39 milioane de lei, dar şi de tentativă de abuz în funcţie, după ce a alocat un apartament social unui subordonat din primărie.

Deoarece pe 27 iunie 2014 a încălcat măsura controlului judiciar, timp de aproape trei luni a fost ţinut în celulă, apoi în arest la domiciliu iar din primăvara acestui an a fost lăsat liber, în stare de control judiciar. Cât a fost arestat, locul în primărie i-a fost ţinut de un apropiat, Vasile Tescaru, actual viceprimar.

IAŞI: Gheorghe Nichita, îngenunchiat de... AMANTĂ!

În timp ce în alte oraşe mari ale României primarii au fost implicaţi în dosare ale DNA urmare a unor şpăgi considerabile, baronul PSD al Iaşiului, Gheorghe Nichita, s-a văzut inculpat în urma unor infracţiuni comise pentru a-şi urmări amanta.

Nichita se află în prezent sub control judiciar, având interdicţie de a îşi exercita funcţia de primar. Primarul-suspendat al Iaşiului este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la infracţiuni informatice după ce şi-ar fi determinat subordonaţii din cadrul Poliţiei Locale din Iaşi să o urmărească pe amanta sa din Primărie, Adina Samson.

Dosarul penal cu iz de alcov al baronului PSD, unul din numele grele ale partidului, se află în prezent în faza de urmărire penală, procurorii pregătind materialul probatoriu pentru trimiterea în judecată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Slăbiciuni de PRIMAR! Cei care conduc marile oraşe din România, în cătuşe