Video Slalom-viteză printre regulile pandemiei, pe pârtiile deschise. La Rânca nu a mai fost atât de plin de 15 ani
Staţiunile de schi de la noi au devenit loc de fugă în pandemie pentru români. La Rânca, Păltiniş şi Straja, pârtiile sunt arhipline, iar jandarmii îi roagă pe oameni să poarte măcar masca dacă oricum nu păstrează distanţa. La Sinaia, vântul şi zăpada au oprit distracţia.
- Mii de turişti şi-au prelungit vacanţa de Crăciun în staţiunea Rânca
Pe pârtiile din Rânca nu a mai fost atât de plin de 15 ani, spun cabanierii. Turiştii au uitat de pandemie, au venit să se bucure de zăpadă.
Sunt peste cinci mii de oameni cazaţi în staţiune, la care se adaugă mulţi alţi turişti veniţi pentru o zi. Cele mai aglomerate sunt pârtiile de săniuş, dar şi să ajungă la teleschi, turiştii aşteaptă şi un sfert de oră.
Dacă distanţarea a fost aproape imposibilă, jandarmii au încercat să-i convingă pe turiştii să poarte măcar masca.
Din cauza aglomeraţiei, şi salvatorii montani au avut treabă. Zeci de turişti s-au accidentat pe pârtii în ultimele zile.
Și la Păltiniş e multă lume, spre bucuria instructorilor de schi.
Teodora Băbeşti, instructor de schi: După cât se vede, pârtiile vor fi din ce în ce mai pline. Toată lumea profită de vacanță copiilor și de faptul că momentan nu este nici Sibiul carantinat.
După câteva ture de schi, un pahar de ceai fierbinte e numai bun. Găsirea unui loc liber la mesele de lângă pârtie e un test al răbdării
La Straja, vremea le a făcut o surpriză neplăcută turiştilor.
Alexandra Marcu, instructor de schi: În cazul în care ieșiți pe pârtie e foarte important să fiți atenți, pentru că fiind ceață riscul unui accident e mult mai mare.
Mulţi au ignorat riscurile şi au ieşit să schieze sau să se dea cu placa. Cum telescaunul a fost oprit, toată lumea s-a înghesuit la teleschi.
Pe pârtiile de la Sinaia, nu mai e picior de turist. Liniile de telescaun şi de telegondolă s-au închis din cauza îngheţului şi la fel şi drumul căte cota 1400. La cota 2000, staţia de telegondolă s-a transformat într-o uriaşă carcasă de gheaţă, iar în jur, totul este alb.
Codurile de vreme rea şi vânt puternic se simt din plin sus, pe creste.
Pe Transfăgărăşan, vântul suflă cu viteze de până la 80 de kilometri pe oră. La Bâlea, rafalele sunt de 130 de kilometri pe oră.
Dan Popescu, Salvamont Sibiu: Ninsorile din ultimul timp au fost cantitative și împreună cu vântul au format un risc de avalanșă gradul 3 la peste 1800 de m, gradul 2 sub 1800 de metri.
Salvamontistii le recomandă celor care practică sporturi extreme să nu se aventureze pe munte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰