Socata, o afacere de succes
Dupa Dracula si fotbal si socul romanesc ne recomanda in strainatate. Francezii cel putin sunt fermecati de floarea aromata care creste la noi
In inima Transilvaniei, florile de soc sunt sursa de afaceri. Afaceri profitabile. De comuna Saschiz din judetul Mures am auzit cu totii. Vizitele Printului Charles au facut-o faimoasa. Asta initial, pentru ca acum florile de soc sunt cel mai bun ambasador al locului. O spun jurnalistii francezi care au venit in sat ca sa se convinga. Romanii ca romanii, dar si strainii au simtit oportunitatea. Un englez si-a deschis aici o firma de colectare a florilor de soc. Exporta apoi plantele in Marea Britanie unde acestea sunt devin ingrediente pentru diferite bauturi. “Cred ca firma noastra are capacitatea de a crea un impact social important asupra membrilor saraci ai comunitatii prin munca sezoniera. Anul trecut, am avut 1.300 de persoane angajate la cules de soc”, a spus Jim Turnbull, directorul fabricii.
Firma englezului este acum a doua ca marime din sat, in materie de angajari sezoniere. Culegatorii sunt platiti cu 45 de eurocenti pe kilogramul de soc adunat. Si sunt multumiti.
Printre cei care si-au dat seama de potentialul unei afaceri cu socata este si Sorin Neculae. Stabilit in Finlanda de mai multi ani, el s-a intors in satul natal. Acum produce sucul racoritor si-l distribuie in restaurante si magazine din toata tara. “Am stiut ca la un moment dat, voi trai din pamantul meu. Si sa fac ceva profitabil. E doar inceputul, la mine si deja e promitator”, a afirmat producatorul Sorin Neculae.
Socata a ajuns, mai nou si in compozitia unor sucuri carbogazoase. Unele cu mare cautare in Japonia, China sau Canada.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰