Antena Meniu Search
x

Petru, șoferul vinovat de carnagiul cu 9 români morți din Ungaria, nu a respectat reguli elementare de circulație (Video)

De cinci secunde are nevoie ochiul pentru a reveni la focalizarea unei imagini clare după ce atenţia a fost distrasă.

Vezi și

Cel puţin trei secunde, arată studiile, durează să îţi arunci ochii la un mesaj de pe telefonul mobil, în timp ce conduci. De cinci secunde are nevoie ochiul pentru a reveni la focalizarea unei imagini clare după ce atenţia a fost distrasă.

Zece secunde sunt de ajuns pentru o tragedie. În România, folosirea telefonului la volan e un obicei. Studiile arată că două treimi dintre români nu folosesc dispozitivul "mâini libere". Iar jumătate utilizează şi internetul în timp ce conduc - scriu mesaje, citesc presa sau chiar vizionează filmuleţe. Reporterii Observator au făcut un experiment. Alături de unul dintre cei mai buni piloţi de raliu din România.

Şoferul microbuzului zdrobit în impactul din Ungaria n-a respectat niciuna dintre cele trei reguli în momentul producerii accidentului. Ţinea telefonul într-o mână, citea mesajele şi nu mai era atent pe unde conduce. Deşi, era în depăşire. Şi avea viteză. 

Titi Aur, expert în conducere defensivă: "Când microbuzul avea probabil 100 sau peste 100, camionul avea, probabil, 70-80, poate chiar 90 km pe oră. Aproape că s-au adunat vitezele. Asta înseamnă un impact de peste 150 de kilometri pe oră. Senzaţia e că au vrut să se sinucidă."

În medie, au arătat studiile, 3 până la 5 secunde durează citirea unui mesaj pe fugă, când suntem la volan. În tot acest timp, o maşină care merge cu 50 km pe oră parcurge în jur 40 de metri.

Nu durează mai mult de două secunde pentru ca un copil sau un pieton să sară în faţa maşinii. În plus, telefonul are tendinţa de a "fura" privirea.  

Monica Pop, oftalmolog: "Creierul nu poate disocia şi nu poate asigura concentrare perfectă, nici măcar parţilă, în mai multe sensuri. I se socilită ochiului ceva ce nu poate face concomitent."

Live-ul pe Facebook a devenit o modă. În România, în fiecare zi, sunt înregistrate mii de transmisii în direct. Inclusiv de la volan. 

Dragoş Stanca, specialist Social Media: "Noile tehnologii sunt tentante pentru toată lumea. Când folosim tehnologia, asta trebuie făcut în mod responsabil. Există deja campanii în ţările civilizate împotriva folosirii telefonului mobil la volan, în general."

În România, legea pedepseşte doar şoferii care folosesc telefonul la volan fără dispozitiv mâini libere. Cu sancţiunea minimă - două, trei puncte amendă.  

Stop live pe Facebook la volan. Dă like vieţii! - e campania iniţiată de Observator, alături de Poliţia Română.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Petru, șoferul vinovat de carnagiul cu 9 români morți din Ungaria, nu a respectat reguli elementare de circulație (Video)