Solarul din peturi de plastic, invenția unui legumicultor din Neamţ
Un legumicultor din judeţul Neamţ a găsit o modalitate ingenioasă pentru a îşi construi un solar. Bărbatul a tot încercat tot felul de soluţii tehnice, dar sătul până peste cap de cheltuielile mult prea mari pentru folia clasică pentru solar, a luat naştere ideea de a avea în propria grădină un solar făcut din bidoane de plastic.
- Solarul, făcut din mii de peturi de plastic
- Tehnica este ușoară, dar migăloasă
Doru Munteanu lucrează la o firmă din Piatra Neamţ, dar în timpul liber se axează pe pasiunea lui principală - legumicultura. Pe o palmă de pământ, bărbatul şi-a făcut o grădină cum rar îţi este dat să vezi, iar el şi familia sa se bucură de legume proaspete şi bio. De curând, în interiorul solarului şi-a făcut cuib şi o mierlă care îşi creşte puişorii la adăpost.
Doru Munteanu, legumicultor - Acoperişul l-am conceput acum cinci ani şi în următorul an am făcut lateralele şi de atunci nu am mai avut treabă cu el. Nu e muncă grea, numai că îţi ia timp. Greu aşa nu este.
Multe dintre foliile cumpărate de la producători, nu rezistau la soarele puternic, la furtuni sau la grindină, aşa că a pus în practică un sistem pentru pereţi din peturi. Este o soluţie ingenioasă, necostisitoare, însă munca depusă este migăloasă.
Un alt avantaj al solarului constuit din peturi este şi faptul că pe timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, nu mai este nevoie ca pereţii laterali să fie ridicaţi pentru că interiorul este aerisit datorită distanţei dintre tuburi. Bărbatul a adunat peturile de-a lungul unui an, de la mai multe baruri din localitate.
Solarul are o suprafaţă de 27 de metri pătraţi şi adăposteşte roşii, ardei gras, vinete sau căpşuni. Pe lângă faptul că a obţinut un solar, bărbatul a şi reuşit să recicleze aproximativ 4 mii de peturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰