Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SPECIAL!!! Soldatii de teracota, expusi la Muzeul National de Istorie

Soldatii de teracota au ajuns in Romania! Gardienii de lut care pazeau mormantul primului imparat al Chinei vor fi expusi la Muzeul National de Istorie. Dar asta se va intampla abia dupa ce toate sigiile vor fi rupte in prezenta unei comisii de experti. Expozitia se va deschide abia pe 29 aprilie

de Redactia Observator

la 18.04.2013 , 23:20

Qin Shi Huang. Primul imparat al Chinei. Un conducator obsedat de propria-i mortalitate, mereu in cautarea unui elixir al tineretii. Preocupat de viata de apoi, si-a construit mormantul cu truda muncitorilor din imperiu. Sute de mii de barbati au lucrat la ridicarea unui edificiu de dimensiuni astronomice, cu palate, turnuri, rauri si bogatii nebanuite. Comori pazite de o armata de soldati. 8.000 de luptatori de ceramica au fost creati pentru protectia imparatului in viata de apoi. Armata de figurine poarta denumirea de "soldatii de teracota". Statuile au fost construite manual, intr-un sistem care seamana cu liniile de productie dintr-o fabrica. Mesterii adaugau apoi lut si creau o fizionomie unica pentru fiecare luptator. Si culori pentru un plus de vitalitate. “Sunt cateva asemanari intre luptatori in ceea ce priveste barbia, gura, ochii, nasul, dar sunt toti unici. Cred ca este foarte interesant si sunt uimit ca au putut fi produsi in numar atat de mare si individualizati”, a declarat Glen Cameron, expert in recunoastere faciala.

Se intampla cu 210 ani inaintea erei noastre. Timp de aproape doua milenii, armata s-a pastrat perfect. In 1974, un grup de tarani a facut descoperirea cand sapa o fantana. Situl s-a transformat apoi intr-o exploatare arheologica cu mare insemnatate pentru cultura chineza. Putini demnitari, printre care si regina Marii Britanii, au avut onoarea de a vedea soldatii de teracota la ei acasa, in mormantul imparatului. Totusi, cateva exponate au facut inconjurul lumii, iar acum au poposit si pe pamant romanesc alaturi de alte cateva zeci de artefacte chinezesti. “Am hotarat sa trimitem aceste piese de valoare foarte mare ca romanii sa isi faca o impresie si o vedere de ansamblu asupra culturii si civilizatiei chineze prin aceste piese care sunt extrem de reprezentative pentru istoria Chinei”, a explicat Quian Wei, curatorul expozitiei.

Soldatii de teracota vor putea fi admirati la Muzeul National de Istorie incepand cu finalul acestei luni. “Vor fi prezentate patru statui de militar, respectiv un general, un conducator de car de lupta, un arbaletier si un infanterist. Si evident, un cal care fusese la vremea lui inhamat la un car de lupta”, a mentionat Ernest Oberlander-Tarnaveanu, directorul Muzeului de Istorie.

Vezi și

Urmeaza ca o comisie speciala de experti sa desigileze exponatele si sa le monteze, cu mare atentie in muzeu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » SPECIAL!!! Soldatii de teracota, expusi la Muzeul National de Istorie