Sparanghelul, vedeta grădinilor românești. Fermierii au început să îl cultive şi în România
Sparanghelul, leguma-minune adorată de regi, i-a cucerit şi pe români. Pe cât arată de sofisticat în farfuriile chefilor, pe atât de simplu se găteşte. După ce importul de sparanghel s-a dublat în ultimul an, şi fermierii români i-au prins gustul.
Sparanghelul, leguma-minune adorată de regi, i-a cucerit şi pe români. Pe cât arată de sofisticat în farfuriile chefilor, pe atât de simplu se găteşte. După ce importul de sparanghel s-a dublat în ultimul an, şi fermierii români i-au prins gustul. Au început să îl cultive în ţara noastră şi au ajuns să facă mii de euro profit.
Un fermier de lângă Reghin a ajuns la a cincea recoltă de sparanghel. Planta viguroasă s-a adaptat repede în pământul românesc. Producţia ajunge, uneori, şi la 18 kilograme pe zi.
Pentru că a avut succes, a cultivat în România şi sparanhghel alb, pe care îl culege pentru prima oară.
În pieţe, un kilogram de sparanghel se vinde cu 36 de lei.
Indiferent de tipul său, sparanghelul este leguma numărul unu în procesul de detoxifiere. Puţini ştiu însă că este un aliat de nădejde şi în reducerea grăsimii de pe abdomen.
Considerat, pe vremuri, „hrana regilor", sparanghelul este o garnitură ideală pentru peşte sau carnea de vită. Şi uşor de gătit.
Gustul sparanghelului este pus în valoare de o cantitate generoasă de unt proaspăt. Anul trecut, am importat sparanghel în valoare de un milion şi jumătate de euro, adică peste 400 de tone, de două ori mai mult decât în 2017.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰