Special! Boala telefonul pierdut
Există un paradox al societăţii umane: cu cât se dezvoltă mai mult din punct de vedere tehnologic, cu atât se umple de o grămadă de fobii. Momentan, omul se teme să nu-şi piardă telefonul mobil.
Există un paradox al societăţii umane: cu cât se dezvoltă mai mult din punct de vedere tehnologic, cu atât se umple de o grămadă de fobii. Momentan, omul se teme să nu-şi piardă telefonul mobil.
Doar gândul că va rămâne fără accesoriul său preferat îl face să fie agitat şi chiar să aibă un atac de panică. Îngrijorător este că, potrivit unui studiu recent, 66 % dintre posesorii de telefoane mobile suferă de nomofobie. Partea proastă e că nu toată lumea realizează acest lucru.
Teama permanentă de a rămâne fără telefonul mobil este ultimul stadiu al nomofobiei. Boala - căci vorbim despre o boală, nu despre un moft - începe în clipa în care ne verificăm telefonul din minut în minut, ca nu cumva să fi ratat vreun apel, vreun mesaj sau vreun mail. Urmează apoi stadiul de monitorizare excesivă a reţelelor de socializare, care face ca dependenţa să se adâncească. Abia apoi ajungem la starea de panică. Iar unii oameni recunosc faptul că trec prin aşa ceva.
Chiar dacă multe persoane au tendinţa de a ridiculiza nomofobia, trebuie să realizeze că este o formă de dependenţă, cu aceleaşi efecte şi consecinţe.
Vestea bună e că putem să scăpăm de această adicţie. Şi nu e necesar să renunţăm complet la telefonul mobil. Trebuie doar să ne dezobişnuim să-l ţinem permanent în mână şi să încercăm să ne întâlnim faţă în faţă cu prietenii pe care nu i-am mai văzut de mult decât în mediul virtual.
În consecinţă, chiar dacă telefonul mobil a devenit un obiect extrem de util în viaţa de zi cu zi, este indicat să nu îl transformaţi într-un lucru de care nu vă puteţi despărţi. Şi asta pentru că efectele negative se vor resimţi atât la nivel fizic, cât şi psihic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰