SPECIAL! Brânza dă dependență
Greu de crezut că un aliment aparent nevinovat, precum brânza, ar putea da dependenţă. Totuşi este adevărat şi asta se întâmplă din cauza cazeinei, o proteină prezentă în lapte şi care devine foarte concentrată în brânză.
Greu de crezut că un aliment aparent nevinovat, precum brânza, ar putea da dependenţă. Totuşi este adevărat şi asta se întâmplă din cauza cazeinei, o proteină prezentă în lapte şi care devine foarte concentrată în brânză.
În timpul digestiei, cazeina Vinovată pentru această dependenţă este, în primul rând, cazeina, o proteină întâlnită în lapte, şi foarte concentrată în brânză. În timpul digestiei, respectiva cazeină eliberează nişte substanţe halucinogene numite cazomorfine. De unde şi dependenţa.
Cert este că românii sunt mari amatori de brânză.
Însă brânza nu conţine doar cazeină. În compoziţia ei mai există o substanţă chimică cu nume complicat - feniletilamină - care este asemănătoare amfetaminei. Ceea ce nu face decât să adâncească dependenţa.
Oricum, specialiştii români nu se grăbesc să declare brânza drept un aliment periculos.
Potrivit medicilor, brânza de capră este cea mai sănătoasă. Cu toate acestea, nu este cazul să o mâncaţi zilnic, în cantităţi mari. Mai ales că o alimentaţie sănătoasă nu poate să se bazeze decât pe moderaţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰