SPECIAL! Comoara din Vălari
Un ţinut binecuvântat. O adevărat gură de rai, aşa cum aminteau baladele din vechime. Localitatea hunedoreană Vălari îşi duce existenţa neatins parcă de modern.
Un sătuc pitorsc ascuns sub coasta unui deal, care s-ar potrivi în oricare dintre sutele de descrieri ale vetrei străbune. Oamenii, ardeleni hâtri, sunt mândri de satul lor. Şi au de ce. Biserica de lemn de aici este una dintre cele mai vechi şi cele mai frumoase din ţară.
Ăsta e singurul lor of. Că minunea de lemn care se înalţă semeţ printre case, a căzut în uitare.
Autorităţile locale nu sunt impresionate. Dar oameni din toate colţurile lumii vin să vadă cu ochii lor lăcaşul de cult. Construit în secolul al 17-lea, lăcaşul de cult este considerat unic în lume.
Doar că, din cele peste 500 de biserici de lemn existente doar în judeţul Hunedoara, doar 93 mai funcţionează şi astăzi că lăcaşe de cult. Restul, deşi declarate monumente istorice, nu prea prezintă interes pentru autorităţi, care invocă lipsa fondurilor pentru restaurarea acestor comori culturale.
Însă organizaţia Europa Noastră a văzut valoarea inestimabilă a lor. Şi şi-a propus să le salveze. 60 de astfel de biserici, printre care şi cea din Vălari, a fost inclusă pe o listă a monumentelor istorice în pericol uriaş de degradare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰